radar

Saturday, August 31, 2013

HIDANGAN MERDEKA RAYA....LONTONG....resepi KAK PAH YANG SEDAPPP...

Dalam byk2 makan lontong , resepi kak pah (kawan sekolah) yang paling best aku pernah rasa...
jadi aku minta k.pah resipi ni untuk dicuba..
TQVM kak pah...memang sodappp...
gambar ni aku letak sambal ikan bilis



KUAH LONTONG

1 camb cili kisar**
bawang besar**KISAR
1 camb udang kering
udang hidup
kunyit hidup/serbuk
sengkuang
carrot
santan cair
kacang panjang
bunga kobis
terung
putik t\jagung
fucuk n suhun (rendam dulu smpai kemang)
santan pekat last
garam n gula

CARA:
 TUMIS bahan kisar.
pastu masukkan senarai bahan ikut turutan
bila dah masuk santan cair, biar sayur tadi empuk
masuk sayur seterusnya
last baru masuk santan pekat
perasakan
bila mendidih tutup api

KUAH KACANG
secawan kacang( telah dikisar)
3 ulas bwg
1 ulas bwg putih
halia sikit je
lengkuas lebih dr halia
serai sebatang , ketuk
1 camb cili kisar
1/2 gula melaka (dss BUH 1, Takyah buh gula dah)
garam n gula
air asam jawa (ckit je)


CARA: MACAM masak sambal.... malas la nk menaip



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List