radar

Sunday, July 10, 2016

BROWNIES

Bahan utk double boil
90g mentega/  1/2 cawan
40g serbuk koko / 4 camb
200g - 350g coklat kompaun...dss guna 250g

Bahan utk diputar
130g gula kastor / 1 cawan
2 biji telur
1camt esen vanilla

90g tepung gandum/ 1 cwn + 1camt serbuk penaik

Hiasan
Hirisan badam

Cara
1.siapkan double boil
2.siapkan bahan putar/ kacau jee..just bg sebAti n gula larut
3.masukkan coklat dan tepung secara berselang-seli  sehingga adunan sebati.
4. Tulang dlm loyang saiz 7'/ 8'
5. Tabur hiasan kacang diatasnya
6.bakar suhu 170...masa 20-25 minit

Friday, January 22, 2016

Alkisah segalanya bila 2016 tiba


Alkisah cite 3 minggu pertama ni utk tahun 2016
Membeli uniform kakak minggu 3....besar sgt baju tu..ntah dia nk pkai ke tak nanti.rm 37 hinggit utk baju dan aksesori..seluar tu alang yg punya...
Ni pulak angah..minggu 2 dia dah stat naik basikal ..kejap naik jap x..minggu 3 dia dah maintain ...ayah beli basikal flexi ni utk dia pada 1.1.2016 kot..xingat
Ni pulak 1st day school 2016..semua naik kereta...basikal tu hiasan je..hehe
Ni pulak coway baru setelah buat trade in...yg lama dah guna hampir 8 tahun sebaya kakak...
3 minggu sebelum tu dok jerang air guna periuk..jenuh la jgak..sementara org coway dpt stok baru ni..finally 12.1..baru dapat...1st payment bayar cash 115  bulan 12 masa nk booking ni..(itu dikira bayaran utk bulan februari..januari free katanya...konon...) lepas ni nanti utk bulan mac duit akan dipotong thru kad debit ..sampai la 5 tahun....cam dulu2..tu..

Friday, December 4, 2015

Karipap. Pusing bikin aku pusing

BAHAN A

200 gm tepung gandum
100 gm shortening        
Secubit garam

BAHAN B

400 gm tepung gandum
200 gm air
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA

DOH -A 
  1. Gaulkan shortening bersama tepung gandum dan masukkan garam
  2. Uli dengan tangan sehingga betul2 sebati
  3. Bahagikan kepada 6 doh kecil. 1 doh bersamaan dengan 50 gm 
  4. Rehatkan doh dan tutup dengan tuala lembap
DOH -B
  1. Satukan tepung gandum dan garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaulkan sehingga menjadi doh
  2. Bahagikan ia kepada 6 doh2 kecil. 1 doh bersamaan dengan 100 gm
  3. Rehatkan doh dan tutup dengan tuala lembap
RESEPI INTI KARIPAP


Bahan bahannya :

6 biji ubi kentang dikupas dan dipotong dadu kecil2
Isi ayam atau daging secukupnya - dicincang kecil2 
2 sudu besar rempah kari daging 
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Sedikit gula 

Bahan kisar :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar udang kering (jika suka)

CARA MENYEDIAKANNYA
  1. Rebuskan ubi kentang yang dipotong dadu sehingga 3/4 empuk, toskan
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar yang dipotong dadu & daun kari sehingga layu diikuti bahan kisar, kacau2kan dan biarkan sehingga kekuningan
  3. Kemudian masukkan rempah kari, masukkan sedikit air jika terlalu kering, biar rempah garing dulu
  4. Diikuti dengan isi ayam atau daging, kacau2kan biar sebati dan tunggu sehingga ayam atau daging betul2 masak
  5. Masukkan ubi kentang yang telah direbus tadi, kacaukan biar sebati dengan rempah
  6. Sesuaikan rasa dengan garam dan sedikit gula dan masak sehingga betul2 kering.

Monday, November 23, 2015

CHURROS

CHURROS
(Aku buat 2 adunan terus)
Bahan-bahan
1 cawan air
1 sudu makan gula
11/2 cawan tepung gandum - saya bubuh 1 je
1 biji telur - size L
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan butter
#Gula+cinnamon powder atau hot chocolate

Cara-cara
Didihkan air, garam, butter dan juga gula.
 Kecilkan api.
 Masukkan tepung.
 Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2.
Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati.
Panaskan minyak.
Masukkan adunan ke dalam acuan (boleh gune nozzle bentuk bintang dan masukkan dalam piping bag).
 Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers.
Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate.

Tuesday, November 10, 2015

Kek snow chez

Seronok....pagi ni dengar sebutir2..acu cakap patah perkataan.."ma jom tun bawah..".sebenarnya banyak lagi yang dia dh pandai ckp..cuma xsompek nk update semua tu...acu dah 1 thn 11bln pada 3.11.2015 aritu. Gigi diapun dah penuh bila masuk umur tu..sblm ni gigi bawah dia dua batang je..masuk bulan 11 ni..berlumba2 gigi dia tumbuh.

Diapun macam acik cepat ckp..dan bila ckp, ckp terus..tapi acu memang suka tiru orang cakap,even acik jerit..diapun dah tiru..tang tu yg tak seronoknya..

Yg best kalau ajar dia baca ayat quran dia memang ikut..makna kata dia ni suka belajar..harap2 apa yg aku perhatikan ni..akan berterusan..lain plak dgn acik bila cakap pasal sekolah dia xsuka..katanya acik baby lagi..x nak sekolah..aduyaii susah la camni..

Cuti deepavali..5 hari..semalam dah p bukit merah..hari ni buat kek plak.

Dua hari lepas pun buat kek ni juga..tapi ntah camna aku buat water bath tu bubuh air panas siap2...jadinya kt bahagian bawah kek dah bantat. Tak ttau la kepala otak aku ni ke mana..yg pasti ni la hasilnya kalau bdn dah letih.
Tapi satu lagi bila dah berumur ni ...cepat la pelupa..masa suruh angah angkat barang kluar  kereta,ambil h.pon. bagi kat mama..aku boleh tanya mana handphone mama...padahal dia dah bg kat mama.
Ni masalah pelupa ke, @@ kurang fokus...???
@@@ terlalu banyak benda nak kena fikir.
Harap2 Allah berikanlah aku ni kesihatan yang baik dari segala segi....aamiin..

Monday, November 9, 2015

Lempeng

Alkisahnya semalam kami bermandi manda di Bukit Merah...

Ini resepi asas...tapi bila saya buat saya akan gandakan 2x..baru cukup

Bahan2

2cawan tepung gandum

2cawan air

5 sudu minyak masak

1 sudu teh garam

Cara2 memasak

satukan semua bahan dalam blender dan putar sehingga betul2 sebati (kira putar lama skit yer)
sediakn kuali dan letak satu sudu minyak masak dan sekatakn ia didlm kuali
ambil dua senduk adunan dan tebarkn atas kuali...

bile dah ade kekuningan bolelah diangkat..

siap untuk dimakan..

Wednesday, October 14, 2015

Apam beras gebu


Bahan-bahan:

1 cawan nasi
1 1/4 cawan air
3/4 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras1 sudu kecil yis (mauripan)
Sedikit pewarna (saya x guna )
Sedikit kelapa parut dan garam

Cara-cara:

Satukan nasi, air dan gula dan blender. Dan kisar sampai halus dan gula larut.

Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, tepung beras dan yis. Gaul mesra.Kemudian masukkan bahan yang dikisar ke dalam bahan kering. Letakkan pewarna, gaul sebati.

Biarkan adunan apam mengembang 2-3 jam. Tanda adunan menjadi, ada buih-buih kecil terbit di atas adunan dan ianya nampak sekali ganda lagi.

Panaskan pengukus, sapukan sikit minyak ke dalam loyang atau bekas dan panaskan sebentar.

Akhir sekali, masukkan adunan apam beras gebu yang telah kembang untuk dimasak.

Kukus selama 30-40 minit jika guna loyang. Boleh gaulkan dengan kelapa parut kalau suka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List