radar

Tuesday, November 22, 2016

Akhirnya berjaya

Bukannya berjaya  dlm UPSR Yg DIUMUMKAN HARI NI. anakku baru berusia 5 Tahun 6 bulan 2minggu......
Sebenarnya....
Mama gembira sangat hari ni pasal acik dah uk...uk takyah pakai pet pet dah. Berjaya juga akhirnya walaupun uk..uk cangkung atas lantai b.air je lepas usaha duduk kt  mangkuk tandas tak berjaya...
Satu kelegaan hari ni....  
Esoknya 18.11.16 .  Acik cuba lagi ke tandas duk atas mangkuk tandas. Alhamdulillah.....kali ni benar benar berjaya..100%. Bila diusik 'acik nak pakai pet2 lagi tak lepas ni'....laju je dia jawab xmau.....hehe..

Tuesday, September 27, 2016

Acu...acu

SituAsi di bilik aair tgh basuh berak..n mandii
Acu: mama acu suka kucing kecik tadi
Mama :: nape acu suka
Acu : sebab ia comel....
Badan dia chat......warna ia grey....
Mama:😱😱😀😀27/9/16

Sunday, July 31, 2016

Gajet baru

Akhirnya..... setelah hampir 7 tahun laptop dah ada pengganti baru..dok dalam kesabaran memakainya....slow melow,  screen gelap ,  on off, on off.  At last lingkup terus sampai hilang program window. Aku akhirnya pasrah ...terpaksa juga keluarkan simpanan utk beli baru..

Pada 6.6.2016 bersamaan 1 ramadhan 1437H.. aku dapat labtop baru....yang lama dah direpair dan aku bg harith plak guna.. panjang jgak hayat dia..walaupun masa beli baru hayat dia kurang 2 bulan 7tahun..


Sunday, July 10, 2016

BROWNIES

Bahan utk double boil
90g mentega/  1/2 cawan
40g serbuk koko / 4 camb
200g - 350g coklat kompaun...dss guna 250g

Bahan utk diputar
130g gula kastor / 1 cawan
2 biji telur
1camt esen vanilla

90g tepung gandum/ 1 cwn + 1camt serbuk penaik

Hiasan
Hirisan badam

Cara
1.siapkan double boil
2.siapkan bahan putar/ kacau jee..just bg sebAti n gula larut
3.masukkan coklat dan tepung secara berselang-seli  sehingga adunan sebati.
4. Tulang dlm loyang saiz 7'/ 8'
5. Tabur hiasan kacang diatasnya
6.bakar suhu 170...masa 20-25 minit

Friday, January 22, 2016

Alkisah segalanya bila 2016 tiba


Alkisah cite 3 minggu pertama ni utk tahun 2016
Membeli uniform kakak minggu 3....besar sgt baju tu..ntah dia nk pkai ke tak nanti.rm 37 hinggit utk baju dan aksesori..seluar tu alang yg punya...
Ni pulak angah..minggu 2 dia dah stat naik basikal ..kejap naik jap x..minggu 3 dia dah maintain ...ayah beli basikal flexi ni utk dia pada 1.1.2016 kot..xingat
Ni pulak 1st day school 2016..semua naik kereta...basikal tu hiasan je..hehe
Ni pulak coway baru setelah buat trade in...yg lama dah guna hampir 8 tahun sebaya kakak...
3 minggu sebelum tu dok jerang air guna periuk..jenuh la jgak..sementara org coway dpt stok baru ni..finally 12.1..baru dapat...1st payment bayar cash 115  bulan 12 masa nk booking ni..(itu dikira bayaran utk bulan februari..januari free katanya...konon...) lepas ni nanti utk bulan mac duit akan dipotong thru kad debit ..sampai la 5 tahun....cam dulu2..tu..

Friday, December 4, 2015

Karipap. Pusing bikin aku pusing

BAHAN A

200 gm tepung gandum
100 gm shortening        
Secubit garam

BAHAN B

400 gm tepung gandum
200 gm air
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA

DOH -A 
  1. Gaulkan shortening bersama tepung gandum dan masukkan garam
  2. Uli dengan tangan sehingga betul2 sebati
  3. Bahagikan kepada 6 doh kecil. 1 doh bersamaan dengan 50 gm 
  4. Rehatkan doh dan tutup dengan tuala lembap
DOH -B
  1. Satukan tepung gandum dan garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaulkan sehingga menjadi doh
  2. Bahagikan ia kepada 6 doh2 kecil. 1 doh bersamaan dengan 100 gm
  3. Rehatkan doh dan tutup dengan tuala lembap
RESEPI INTI KARIPAP


Bahan bahannya :

6 biji ubi kentang dikupas dan dipotong dadu kecil2
Isi ayam atau daging secukupnya - dicincang kecil2 
2 sudu besar rempah kari daging 
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Sedikit gula 

Bahan kisar :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar udang kering (jika suka)

CARA MENYEDIAKANNYA
  1. Rebuskan ubi kentang yang dipotong dadu sehingga 3/4 empuk, toskan
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar yang dipotong dadu & daun kari sehingga layu diikuti bahan kisar, kacau2kan dan biarkan sehingga kekuningan
  3. Kemudian masukkan rempah kari, masukkan sedikit air jika terlalu kering, biar rempah garing dulu
  4. Diikuti dengan isi ayam atau daging, kacau2kan biar sebati dan tunggu sehingga ayam atau daging betul2 masak
  5. Masukkan ubi kentang yang telah direbus tadi, kacaukan biar sebati dengan rempah
  6. Sesuaikan rasa dengan garam dan sedikit gula dan masak sehingga betul2 kering.

Monday, November 23, 2015

CHURROS

CHURROS
(Aku buat 2 adunan terus)
Bahan-bahan
1 cawan air
1 sudu makan gula
11/2 cawan tepung gandum - saya bubuh 1 je
1 biji telur - size L
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan butter
#Gula+cinnamon powder atau hot chocolate

Cara-cara
Didihkan air, garam, butter dan juga gula.
 Kecilkan api.
 Masukkan tepung.
 Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2.
Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati.
Panaskan minyak.
Masukkan adunan ke dalam acuan (boleh gune nozzle bentuk bintang dan masukkan dalam piping bag).
 Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers.
Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List