radar

Tuesday, May 19, 2015

Acu potong rambut kali ke 2

Rambut acu yg dari lepas habis pantang/cuti nnk dipotonng.. hilang sikit kecomelan,kebabyian dia jadi budak laki ..bru nampak boyishh..

Wednesday, May 13, 2015

Rendang pedas udang

Bahan:

600 gm udang galah

3 batang serai

2 helai daun kunyit

20 ulas bawang merah 

5 ulas bawang putih

1 inci halia

setengah cawan kerisik

10 tangkai cili kering

1 keping asam gelugur

garam secukup rasa

1 cawan santan pekat/240g santan

Cara:

Bersihkan udang, buang tahi, kepala dan potong janggut. Kisar serai, cili, bawang merah, bawang putih dan halia hingga lumat/ sebahagian bhn kisar boleh dihiris halus je.

Campurkan bahan dikisar bersama udang. Lepas itu masukkan santan, asam gelugur dan garam. 

Lepas menggelegak, masukkan kerisik dan daun kunyit yang dihiris dan biar hingga naik minyak. 

Perlahankan api, biarkan kering sedikit dan siap untuk dihidangkan.

Sunday, May 3, 2015

Talam ubi kayu

Sumber..CMG

BAHAN BAWAH :-)
600 gram parutan ubi kayu
160 ml santan cair
200 gram gula pasir
50 gram gula melaka
Sedikit pewarna coklat (optional) ...xbuh. pun..
1 helai daun pandan

BAHAN ATAS :-)
600 ml santan
40 gram tepung gandum
70 gram tepung beras
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK BAHAGIAN BAWAH :- Satukan santan, gula pasir, gula melaka dan daun pandan. Masak dengan api perlahan hingga gula larut. Tapis dan sejukkan. Sediakan tin kek berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan plastik bersih. Sapu sedikit minyak pada plastik tadi. Panaskan kukusan. Satukan air gula merah yang telah sejuk tadi bersama ubi parut, kacau rata2 dan tuang dalam tin tadi, ratakan dan kukus 20 minit dengan api sederhana. Mat tutup permukaan tin dengan aluminium foil.
UNTUK LAPISAN ATAS :- Bancuh semua bahan untuk lapisan atas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa (jangan banyak, kasi rasa lemak saja). Tapis bancuhan tadi. Kemudian masak atas api ksederhana hingga bancuhan suam, kacau tanpa henti. Tuang perlahan2 atas ubi tadi. Kukus lagi dengan api sederhana selama 25 minit, tutup permukaan tin dengan aluminium tadi. Biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong.

Tuesday, April 28, 2015

Ayam masak halia

Semalam acik nk makan ayam, tapi mama masak ikan... kesian pulak kat dia,dah la xda keinginan nak makan tapi bila nak makan lauk yang dia suka xda...Jadi mama masak ayam la ini malam...

AYAM MASAK HALIA
Resepi Oleh : Kak Liza
Rujukkan :blog azlita

1/2 ekor ayam ~ potong kecil, basuh bersih dan toskan ( ita goreng dulu ayam ni dengan kunyit dan garam )
3 sudu besar sos tiram 
1 sudu kecil tepung jagung di bancuh dengan 1/2 cawan air
1 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk kasar
1 pokok daun bawang atau sup ~ potong pendek
1 biji buah tomato ~ belah 4
1/2 batang carrot ~ potong kecil
minyak utk menumis
garam dan sedikit gula

Bahan Hiris

5 cm halia
1 labu  bawang besar
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
4 tangkai cili padi merah

Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
Masukkan ayam, lada hitam,sos tiram dan kacau rata. Masukkan sikit air dan tutup.
Masakkan ayam sehingga lembut. Masukkan carrot dan gaul sebati.
Masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan sehingga pekat.
Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau rata.
Tutup api, angkat dan bolehlah di hidangkan.

Thursday, April 23, 2015

N3 ...masak-memasak kembali

Ye la tu...mcm la byk masa skrg...
Sebenonya update blog masakan ni balik sebab hari ni aku dapat ikan special kt market....ikan apa???
Ikan kapak...
1st time aku tengok n dengar ikan ni..
menarik utk dicuba..
kebetulan kepingin nak makan gulai tempoyak,,


Ikan kapak goreng




Sunday, April 19, 2015

Hari aku bertugas

Bertugas waktu acara sukan akhir



Naik pentas wakil rakan serumah yang menang acara pegawai sbg ccindderella paling bergaya....

Tak penah aku update pasal sukan sekolah...dah bertahun2 sukan ni dilaksanakan ,tapi sementelah ada gambarku yg disnap oleh kekawan sayang pulak gambar ni xdimasukkan....boleh jadi kenangan bila aku dah xberada di sini lagi.. itu je citenya..


Seronok tengok gelagat depa

Your browser doesn't support the video tag





Sayang acik kat acu..


Wednesday, April 15, 2015

IRFAN DAH 9 TAHUN





Hari ni genap umurnya 9 tahun. Semoga
IRFAN menjadi anak yg soleh,yang menyenangkan hati ibu bapa...


Tuesday, March 24, 2015

SYUKUR.....ALHAMDULILLAH......

Ya...Allah.. hari ni terbuka blog kt labtop aku ni sementara tunggu sistem SAPS ni running(kejap error kejap ok) aku buka la blog yg dah lama aku nantikan keajaiban(tunggu gambar muncul)....setelah sekian lama...

tup
tup
hari ni semua gambar tu muncul blik.....
;
;
ALHAMDULILLAH....SYUKUR TUHAN...engkau mendengar keluhanku setelah sekian lama aku cuba merepair...dan tidak pernah menjadi...dan ternyata aku amat kecewa sangat
Bayangkan dalam tempoh setahun punya entri semua gambar tak muncul.
yang ada hanya  kotak kosong (??? tumbnail?? brtoi ka)
sehingga semalam aku dah cuba untuk redho je untuk biarkan saja entri xbergambo
(tak mau paste balik pic yg xda tu)
.hari ni ternyata aku diberi khabar gembira ini
ALHAMDULILLAH, TERIMA KASIH ALLAH
ENGKAU MENGETAHUI 
BAHAWA BENDA MACAM NIPUN BOLEH BUAT AKU DOWN...

ALHAMDULILLAH, TERIMA KASIH ALLAH

Hmmmm...
3.45 ptg ni aku cek
Pic hilang blik
Hua,hua,hua
Pasrah je la....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List