Ni ntah bila aku buatpun tak pasti. yang pasti masa ni selera orang mengandung dah datang...ye la tak penah2 buat, makan beli kat kedai ada la...
KERABU TAUGEH & KERANG
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan ( 4 orang )
Sebungkus taugeh (30 SEN JE)
Sedikit pucuk paku...*3 ulas bawang merah
*5 biji cili padi
*Sedikit belacan (dibakar)
*Sedikit udang kering (rendam dulu)
*1 sudu teh lada hitam biji
*5 biji cili padi
*Sedikit belacan (dibakar)
*Sedikit udang kering (rendam dulu)
*1 sudu teh lada hitam biji
Semua * diblend
2 sudu makan air perahan lemon/limau
1 sudu makan kerisik
Garam & gula secukup rasa
Cara-cara:
Taugeh n pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak. (k.nor skip)
Kemudian toskan airnya.
Masukkan bahan2 yg telah diblend tadi ke dalam taugeh. Gaul rata.
Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula.
2 sudu makan air perahan lemon/limau
1 sudu makan kerisik
Garam & gula secukup rasa
Cara-cara:
Taugeh n pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak. (k.nor skip)
Kemudian toskan airnya.
Masukkan bahan2 yg telah diblend tadi ke dalam taugeh. Gaul rata.
Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula.
Sedia untuk dimakan dgn nasi panas
Nak menarik tambahkan hirisan cili merah...biar berselera sikit makan tu...ni pucat je...
No comments:
Post a Comment