BIKIN pd 17.8.2013 |
buat pada 2.7.2013... sampai dah kering dalam peti ais baru nak posing.. |
Snow Cheese Cake
Sumber :blog kak umi kuantan
Bahan: (Akak guna loyang bulat 8 in)
- 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya) (akak guna gred B)
- 100g gula halus
- 100g tepung hong kong (blue key,super fine boleh juga)
- 60g tepung jagung (maizena)
- 50g air sejuk (dari peti sejuk)
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu makan ovalet
- 75g mentega (dicairkan)
Untuk krim:
- 1 kotak cream cheese philadelphia (250 gm)/ boleh guna gak jenama tatura
- 1/2 tin susu pekat manis / kurangkan dari 1/2 tin krimer manis
(satukan kedua bahan & putar sehinggatidak berketul-ketul).
DSS kadang2 guna jenama tatura krim cheese
Untuk Toping:
- 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara:
- Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
- Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
- Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang disapu dengan sedikit butter.
- Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam dengan kepanasan 150'C....DSS pakai 170'C
- Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah2 kek supaya menjadi dua bahagian.
- Sapukan cream cheese di atas separuh kek tadi,kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
- Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
- Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi ke seluruh kek sebagai toppingnya.
- Masukkan dalam peti ais dalam 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
Tips akak:-
- Mencairkan mentega, jangan sampai warnanya kejernihan, cukup setakat mentega cair sahaja. Jika tidak kek akan sedikit berminyak.
- Panaskan dulu oven lebihkurang 10 minit sebelum bakar kek.
- Akak telungkupkan loyang kek sebaik sahaja dikeluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk.
- Letak loyang kek pada rak paling bawah dalam oven, tetapi kedudukannya di tengah-tengah.
- Buang (potong rata) bahagian atas kek supaya kerja sapuan lebih senang kerana permukaannya sgt lembut (leroii).
- Cheese yang telah dipukul, akak masukkan sekejap dalam fridge lebihkurang 10 minit sebelum disapu di sekeliling kek
No comments:
Post a Comment