MINI PIZZA
SUMBER: resipi chef ismail collection 4 (2004)
sumber : deli sweetsour
BAHAN-BAHAN
A
250G TEPUNG roti
1 1/2 camt gula
1/2 camt garam
B
125ml air suam
2 camb krimer Sejat
1 biji telur (dipukul sikit)
2 camb mentega cair
C
1/2 cawan sos tomato
1 camb oregano
5 biji sosej ayam, dihiris
6 kuntum cendaawan butang, hiris
1 biji bawang besar, hiris
1/2 biji capsicum merah/kuning/hijau, hiris
80gm nenas dalam tin, tuskan n hiris
150g parutan keju mozarella
CARA BUAT
1. campur bahan A dan masukkan bahan B
2.uli doh sebati n tidak melekat pada jari
3.Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga menjadi naik 2 x ganda. Uli lagi 5 minit.
4. canai doh setebal 1cm dan terap dengan acuan pastry bulat 9cm
5. susun atas dulang pembakar dan cucuk permukaan dengan garpu, ketepikan
6. sapu sos tomato ke atas doh dan tabur oregano.
7. susun sosej, di atasnya pula sayuran dan taburkan keju
8. Bakar dalam ketuhar suhu 200C selama 15-20 minit atau hingga keju cair.
9.hidangkan......
No comments:
Post a Comment