layan je la resipi ni ye...takde cerita menarik nak diceritakan..
4 ekor ikan kembung
8 biji bawang merah )
4 bii bawang putih ) dikisar
1 cm halia ) bersama2
2 batang serai )
3 sudu makan cili kering siap dikisar
2 cm belacan
2 tangkai daun kesom
1 bunga kantan dibelah 2
8 kacang bendi
1/2 cawan air asam jawa
1 keping asam gelugur
1/2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak untuk menumis
Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan belacan, jika pekat tambah sedikit air, kemudian masukkan cili kering pula.
Tunggu hingga agak garing tumisannya (kalau tak garing asam pedas kurang enak rasanya), masuk pula air asam jawa dan asam gelugur dan tambah secawan air.
Bila dah mendidih masukkan ikan, diikuti bunga kantan, daun kesom dan akhir sekali kacang bendi.
Akhir sekali sesuaikan rasa dengan sedikit gula dan garam.
Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment