radar

Sunday, June 20, 2010

SPAGHETTI BOLOGNAISE


inilah spaghettiku yang tidak berhias dan tak berkeju....
xde kejupun takpe...sodap jer..

Bahan - bahan

500g spaghetti.
Air untuk merebus ,
garam secukup rasa.

Untuk Kuahnya.

2 sudu besar minyak kelapa sawit / zaitun.
1 ulas bawang besar kuning Holland. (dicincang)
1 labu bawang puth.(dicincang)
1/2 sudu kecil Italain herbs*.pakai oregano je....
250 gram / lebih daging ayam...didadu
450-500g tomato puree.
Air secukupnya.
sedikit tepung jagung
2 biji tomato ranum merah.(dipotong kuib)
Keju Cheddar/ Mozarella. (di parut atau dicincang)
Bebola daging/ayam.

Cara:
1) Rebus Spaghetti dengan air + sedikit garam.
2) Baca dengan teliti peraturan merebus spaghetti.
3) Kacau sekali-sekala.
4) Masa merebus 8- 10.(lihat masa pada bungkusan spaghetti.)
5) Apabila sudah lembut tapi masih kenyal, toskan.

Tips:Ada 2 cara supaya spaghetti tak melekat-lekat.

1) Selepas tos, tuang sedikit minyak dan gaul dengan spaghetti. atau
2)Toskan dibawah air yang mengalir sehinga tidak melekat.

Kuah:
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Tumis bawang hingga naik bau. Tambahkan bawang putih dan Italian herbs.
3. Tumis hingga naik bau. Tambah ayam. -
4. Masak hingga separuh masak.Tambah tomato puree. Didihkan. Tambah air.
5. Kacau hingga sebati. Biar mendidih.masukkan tepung jagung. Campurkan buah tomato.
6. tambah bebola daging .
7. Hidangkan Spaghetti dalam pinggan.
8. Sendukkan kuah tomato tadi panas-panas.
9. Tabur keju di atasnya.Hias dengan daun parsley kalau ada.

2 comments:

  1. faridah..salam ziarah..spaghetti kegemaran anak akak..tapi belum pernah cuba buat kuah macam ni.

    ReplyDelete
  2. Wow, terliur tengok spageti tuh...rasa lapar plak...ini makanan fav saya sekeluarga terutamanya mr hubby. best..best...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List