Sesekali makan pulut kuning ni memang terasa enaknya....biasanya pulut dimasak apabila ada majlis yang istimewa...tapi tak boleh dimakan banyak2...cukup sekadar dapat makan sepinggan kecil...sudah memadai...jom tengok resipi sempoi ni...pulut kuning/nasi kunyit..
Bahan-bahan
180g beras pulut (direndam semalaman dgn 1 camb serbuk kunyit dan 1 kpg asam gelugur)
250ml santan pekat + 1/2 camt garam
2 helai daun pandan
Cara :
1. basuh pulut yang telah direndam.tuskan
2. masukkan pulut ke dalam loyang pengukus dan kukus selama 5 minit
3. masukkan santan dan daun pandan dan kacau rata. kukus lagi selama 20-25 minit hingga pulut masak. karih sekali sekala.
4. keluarkan pulut dan daun pandan. tekan pulut dalam acuan agar2.
5. hidangkan bersama rendang....
Spaghetti bolognese
-
sesekali tukar selera lah kita...
spaghetti bolognese dengan bahan apa yang ada kat dapo jer lah... kita yang
buat dia, so ikut lah citarasa sendiri kan...
2 days ago
No comments:
Post a Comment