radar

Sunday, June 6, 2010

Daging Dendeng

Resipi kali sebenarnya dah lama dibuat.....dah terperam lama...hari ni bru nak keluarkan...Resipi ni diambil dari seorang rakan,Pn Latipah Meor...
Masakan ni boleh tahan lama..agak2 seminggu la camtu...so resipi ni sesuai untuk wanita bekerja yang sentiasa busy....sebab..sekali dimasak boleh dimakan berhari2...hehehe...



Bahan-bahan
1kg daging pejal-rebus,hiris nipis
600gm bawang merah-buat bawang goring,tinggalkan beberapa ulas untuk dikisar dgn cili
10 batang serai-hiris nipis dan goring
Cili kering (ikut pedas)
Cara membuat:
• Daging direbus hingga lembut,kemudian hiris nipis.
• goreng daging hingga garing.
• tumbuk sampai pecah. ketepikan.
• kisar cili dan bawang merah.
• tumis bahan kisar sehingga pecah minyak
• masukkan daging. Gaul dan biar sehingga kering
• masukkan bawang goring dan serai….

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List