Resepi ni diambil dr
http://tiffinbiru.blogspot.com/ blog CMG tapi telah diubah sikit mengikut keperluan bahan yang sedia ada...jgn mare ye
CMGBAHAN-BAHANNYA :-)
45 g agar2 tali, kerat dan rendam dengan 1.5 liter air selama 15 minit
Lebih kurang 3 mangkuk air (mangkuk muatan penuh agar2 tali yg tlh direndam)
100 g gula Melaka, potong kecil
3/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 pewarna coklat (jika suka)-tak guna pun
500 ml pati santan*
......santan tak cukup..so aku gantikan 100ml santan + 400ml susu cair
1 biji telur*
1 camca teh esen vanilla*
Secubit garam*(*disatukan dan pukul rata dengan whisk)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Jerang agar2 bersama daun pandan, gula melaka dan gula pasir hingga agar2 larut. Tapis bancuhan ke dalam periuk lain. Biar mendidih.
2. Masukkan bancuhan santan tadi dan masak hingga mendidih dan kelihatan seakan berbiji2. Matikan api dan tuang dalam bekas yang sesuai. Biarkan sejuk dan betul2 keras sebelum dipotong. Lagi sedap kalau dihidangkan sejuk.....
No comments:
Post a Comment