Cantik pulak tengok hasil puding ni dalam majalah...jadi teringin plak nak mencuba resipi ni..
Tapi resipi tu gunakan agar2 serbuk dan tak bgtau plak berapa gram....stok yang aku ada ialah agar2 bertali.
jadi aku agak2 je la berdasarkan kuantiti cecair yang digunakan..i.e santan dan air sukatannya mesti dalam
900ml =3 mangkuk
paham ke formula add math aku ni??? hahaha
senang citer camni.. kalau nak buat puding pakai agar2 bertali ...sukatan yang sesuai ialah dengan menggunakan formula 3 mangkuk cecair untuk 1 mangkuk agar2( setelah kembang direndam)
Insyaallah...gerenti jadi..nak lebihkan cecair sampai 4pun boleh...tapi jadi lembut...n lemah gemalai...
kalau guna 3 mangkuk tu , sedang2 aja..mudah dipegang dan takde masalah untuk menelan...
tengah nak snap gambar tetiba tangan si comel ni landing....hehe...tomei la plak |
Rujukan : Majalah saji
Olahan : Deli sweetsour
bahan A
25 gram agar2 tali (kalau direndam dapat semangkuk)
1 1/2 mangkuk santan (aku guna santan dan susu....perabih stok)
1 1/2 mangkuk air
1/2 cawan gula
4 sudu besar susu pekat
bahan B
2 camb tepung kastard/ tepung jagung
1camt serbuk cappucino (optional)...saja2 menambah
bahan C
1 camb serbuk kopi.*
1/2 cawan air panas* dibancuh
caranya :
1. masak bahan A hingga mendidih
2. bancuh bahan B dengan sedikit air. Masuk dalam adunan A dan kacau rata hingga adunan mendidih lagi
3. cedok 1/2 cawan adunan dan campurkan dengan bahan C . Kacau sebati
4. Adunan selebihnya dituang kedalam loyang.Biarkan adunan lebih kurang 10-15 minit..
5. tuang adunan bancuhan kopi di atasnya...Tapi lakukan dengan berhati-hati..
Mmmmm...sdp mkn sejuk2 ni
ReplyDelete