SALAM SEMUA...
teruja sangat nak buat laksa Johor lepas dapat rasa laksa ni yang dibawa oleh k.liza dibilik guru minggu sudah.Laksa ni mula diperkenalkan oleh k.syikin. Tapi pada awalnya memang tak pandai nak makan. Bila dia bawa ke sekolah aku makan sikit je. tapi bila dah pandai makan...tunggu-tunggu gak bila dia nak buat lagi..hehe..tapi nampaknya takde rezeki......sampai la dapat merasa air tangan k.liza(orang johor pure)
Ini adalah percubaan pertama buat laksa johor..meh tengok resipinya. Maaf ye tuan punya resipi ..saya dah renovate banyak ikut kesesuian bahan dan kesenangan saya..
LAKSA JOHOR
sumber : http://www.eserikasih.com/resepi-laksa-johor
Bahan-Bahan:
1 paket spaghetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
1 paket spaghetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
BAHAN KUAH
Bahan A –
(direbus dan dimesin – asingkan)
1 kilo ikan
(500g kembung, 500g sardine)
3 camb udang kering
100gm udang basah, dibuang kulit ..X letak
Sekeping isi ikan kurau kering (dibakar)..xletak
3 camb udang kering
100gm udang basah, dibuang kulit ..X letak
Sekeping isi ikan kurau kering (dibakar)..xletak
Bahan B untuk digiling/mesin
20 tangkai cili kering/ 1cawan cili kisar
10 biji bawang merah sederhana besar
5 biji bawang putih20 tangkai cili kering/ 1cawan cili kisar
10 biji bawang merah sederhana besar
1 inci halia
2 cm kunyit hidup
5 batang serai (diketuk)
2 inci lengkuas (diketuk)
1 paket/ 50g kerisik
1 mangkuk santan pekat
10 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Untuk Hiasan
Timun, dibuang kulit dan dihiris halus
Lobak merah, dihiris halus
Kacang panjang, dipotong kecil
Bawang besar, dihiris bulat
Limau nipis, dipotong serong/ limau kasturi
Lada merah/lada hijau dihiris
Taugeh, dibuang ekor
Tauhu digoreng, dipotong kecil-kecil
Daun kesom dan daun selasih, dihiris halus
1 mangkuk sambal belacan
Timun, dibuang kulit dan dihiris halus
Lobak merah, dihiris halus
Kacang panjang, dipotong kecil
Bawang besar, dihiris bulat
Limau nipis, dipotong serong/ limau kasturi
Lada merah/lada hijau dihiris
Taugeh, dibuang ekor
Tauhu digoreng, dipotong kecil-kecil
Daun kesom dan daun selasih, dihiris halus
1 mangkuk sambal belacan
Cara:
1. Siang dan cuci ikan dengan asam dan garam. Rebuskan ikan, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan.
2.. 1/2 cawan minyak di masukkan ke dalam periuk dan tumiskan dengan serai dan lengkuas yang diketuk, cili mesin, diikuti dengan bahan B yang dikisar. Biarkan garing sedikit.
4. Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan ke dalam tumisan tadi dan diikuti dengan bahan A. Kemudian, masukkan asam keping, kerisik, santan dan garam dan gulanya secukup rasa. Masak sehingga semuanya sebati.
Resepi Sambal Belacan1. Siang dan cuci ikan dengan asam dan garam. Rebuskan ikan, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan.
2.. 1/2 cawan minyak di masukkan ke dalam periuk dan tumiskan dengan serai dan lengkuas yang diketuk, cili mesin, diikuti dengan bahan B yang dikisar. Biarkan garing sedikit.
4. Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan ke dalam tumisan tadi dan diikuti dengan bahan A. Kemudian, masukkan asam keping, kerisik, santan dan garam dan gulanya secukup rasa. Masak sehingga semuanya sebati.
Lada merah 5/6 biji
Belacan – 30 gram dibakar
Bawang merah 1 biji kecil
Cara:
Mesinkan semua bahan dan hidangkan
Mesinkan semua bahan dan hidangkan
Tips: Untuk
menghidang, tuang kuah ke atas spaghetti, diikuti daun kesom, daun selasih,
taugeh, timun, lobak merah dan kacang panjang. Jika suka, taburkan juga hirisan
bawang. Boleh juga dimakan dengan sambal belacan, tauhu dan perahan air limau
nipis.
Petua:
1. Kuah
laksa ini elok dijerang lama sedikit supaya semuanya mesra dan agak pekat.
Sambil dijerang kacau selalu.
2. Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 – 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
3. Untuk lebih perisa sediakan semalaman baru dihidangkan. Jika terlalu pekat campurkan dengan air atau santan.
2. Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 – 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
3. Untuk lebih perisa sediakan semalaman baru dihidangkan. Jika terlalu pekat campurkan dengan air atau santan.
Hidangan:
10-15 Orang
10-15 Orang
No comments:
Post a Comment