Saya sukakan krim puff yang lebih rangup.....
Cream Puff /pastry choux
Bahan-bahan:
Pastry
• 75g tepung gandum- diayak
• 50g butter-suhu bilik, potong 1cm
• 2 biji telur(100g)
• 125ml air
• ¼ camt garam
Hiasan
1 camb gula aising
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 200C. lenserkan dulang oven(oven plate) dengan minyak ke atasnya.
2. Ayaklah tepung bersama garam.
3. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
4. Masukkan tepung sekali gus dan kacau cepat-cepat dengan senduk kayu hingga menjadi doh.
5. Masukkan adunan ke dalam mangkuk adunan dan putar selama 3 minit.
6. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Putar 5-10 minit
7. Masukkan adunan yang sejuk ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang atau boleh membentuknya mengguna camca tea.
8. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
9. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan krim KASTARD
Custard cream
Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )
• 2 CAMB tepung kastard( saya guna brand bird custard)
• 2 camb gula
• 200ml susu segar atau (100ml susu cair +100ml air)....lebih murah
• 1 biji telur
• 1 sudu besar mentega....saya tak gunapun...sihat
Cara-cara
1. Masukkan bahan no1 & 2 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
3. Masak sehingga pekat.
4. Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
No comments:
Post a Comment