radar

Monday, June 4, 2012

KETAM MASAK LEMAK CILI API

ini menu tengahari.....

nasi putih
ketam masak lemak
ikan goreng
sayur kacang buncis


SEMPOI......KAN..

Ketam Masak Lemak Cili Api


Bahan-bahannya:

4 ekor ketam sederhana besar dibersihkan
2 batang serai - dititik
1 keping asam gelugor
300 ml santan pekat...
air secukupnya...
Garam
Daun limau purut

Bahan kisar :
1cm kunyit
1cm halia
5 biji cili api
2 ulas bwg merah
2ulas bawang putih

Cara Membuatnya:

Masukkan santan, air, serai, asam gelugor ,daun dan bahan kisar ke dalam periuk. Didihkan sambil di kacau.
Masukkan ketam dan biarkan mendidih.
Perasakan garam .
Angkat bila kuah agak pekat dan ketam telah masak.







1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List