ini menu tengahari.....
nasi putih
ketam masak lemak
ikan goreng
sayur kacang buncis
SEMPOI......KAN..
Ketam Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahannya:
4 ekor ketam sederhana besar dibersihkan
2 batang serai - dititik
1 keping asam gelugor
300 ml santan pekat...
air secukupnya...
Garam
Daun limau purut
Bahan kisar :
1cm kunyit
1cm halia
5 biji cili api
2 ulas bwg merah
2ulas bawang putih
Cara Membuatnya:
Masukkan santan, air, serai, asam gelugor ,daun dan bahan kisar ke dalam periuk. Didihkan sambil di kacau.
Masukkan ketam dan biarkan mendidih.
Perasakan garam .
Angkat bila kuah agak pekat dan ketam telah masak.
Spaghetti bolognese
-
sesekali tukar selera lah kita...
spaghetti bolognese dengan bahan apa yang ada kat dapo jer lah... kita yang
buat dia, so ikut lah citarasa sendiri kan...
6 days ago
waaah.. nmpk sedap..:)
ReplyDelete