Hari ni nak promosi resipi dari abang ipar,,,dah banyak kali buat tapi tak sempat nak snap gambar sebab tiap kali masak pasti licin terus...Gambar nipun ala-ala je tak sempat nak hias apa apa..
Selalunya pak tam akan masak pada hari kenduri kendara....lauk ni memang yum-yum...resipi turun temurun keluarga mertua..
Tapi aku buat ikut bahan yang aku ada .... nak tau resipinya??...
ayam masak merahResipi asal : pak tam, sg labu atas, tg Piandang,Perak (abang iparku)
Bahan-bahannya :
1 ekor ayam
Bahan Tumis : Aku agak je kuantiti bahan ni, pak tam bgtau bahan je..
5 biji Bawang merah
4 biji Putih
Halia
1 Kulit kayu manis
2 bijiBunga lawang
3 biji Cengkih
3 biji Buah pelage
Daun sup(sedikit)
Bahan (untuk dibancuh sekali)
2 cams kas-kas serbuk *.....aku tak buh pun, pakai badam je dah cukup
10 biji badam
1 camt serbuk jintan manis
1 camt serbuk jintan putih
10gram serbuk cili... aku pakai 2cams cili kisar
15gram kerisik...2 cams ........................yang ni aku tak letak
1 cams sos delmonte
4 cams sos cili rohaya
1/2 tin kecil tomato HEINZ
4 cams tomato KIMBALL
1 cams rempah serbuk kosong.....aku guna rempah serbuk adabi
asam jawa
1/4 cawan susu cair *
Ayam goring dulu 1/2 masak
Tumis bhn rempah
Masuk saun sup.Bila dah kekuningan masukkan bahan yang dibancuh....sampai naik minyak
pastu masukkan ayam....masukkan asam jawa dan susu cair...masaklah beberapa minit supaya sebati
No comments:
Post a Comment