radar

Thursday, February 2, 2012

ketam bercili



Bahan-bahan ( 3-4 orang )
1/2 kilo ketam segar (ape2 jenis, kalau pilih ketam bunga, pilih le yg betina sb byk isi)
5 biji bawang merah (dikisar)
2 biji bawang putih (dikisar)
1-2 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos cili
1 inci halia (dikisar)
1 cams serbuk kunyit
1 sdt perahan asam jawa
1 sudu makan sos tiram
garam dan gula secukupnya
sedikit minyak utk menggoreng
Cara-cara 1.Bersihkan ketam. Perapkan dgn serbuk kunyit dan garam selama 10 minit. Kemudian digoreng di dalam kuali sehingga separuh masak. 2.Keluarkan ketam dari kuali. Gunakan minyak lebihan td utk menumis bahan2 yg tlh dikisar. Tumis sehingga terbit bau. 3.Masukkan sos cili, sos tiram, dan sedikit air. Kacau rata2. Kemudian masukkan ketam dan kacau lg. Akhir sekali, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. 4.Siap utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List