bahan-bahan :
500gm mi
100gm daging batang pinang
20g udang kering dikisar
3 batang sawi
3 biji tomato} dibelah 8
4 ulas bawang merah}
2 ulas bawang putih} ditumbuk halus
2cm halia}
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar tomato puri
½ cawan minyak masak
1 kiub pati ayam
4 cawan air
2 sudu besar tepung jagung} dibancuh dengan air
Garam dan gula
Cara menyedia
1. panaskan minyak dan tumiskan bawang merah,putih dan halia hungga naik bau.
2. masukkan cili kisar serta sedikit air.kacau rata dan biar hingga pecah minyak
3. masukkan daging dan kacau. Biar hingga empuk.
4. Tuangkan air dan masukkan kiub pati ayam, tomato puri, garam dan gula. Biarkan mendidih.
5. masukkan mi, sawi dan tomato.
6. masukkan bancuhan tepung jagung, kacau dan padamkan api……
7. hiaskan dengan hirisan limau nipis dan bawang goring.
500gm mi
100gm daging batang pinang
20g udang kering dikisar
3 batang sawi
3 biji tomato} dibelah 8
4 ulas bawang merah}
2 ulas bawang putih} ditumbuk halus
2cm halia}
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar tomato puri
½ cawan minyak masak
1 kiub pati ayam
4 cawan air
2 sudu besar tepung jagung} dibancuh dengan air
Garam dan gula
Cara menyedia
1. panaskan minyak dan tumiskan bawang merah,putih dan halia hungga naik bau.
2. masukkan cili kisar serta sedikit air.kacau rata dan biar hingga pecah minyak
3. masukkan daging dan kacau. Biar hingga empuk.
4. Tuangkan air dan masukkan kiub pati ayam, tomato puri, garam dan gula. Biarkan mendidih.
5. masukkan mi, sawi dan tomato.
6. masukkan bancuhan tepung jagung, kacau dan padamkan api……
7. hiaskan dengan hirisan limau nipis dan bawang goring.
No comments:
Post a Comment