Salam semua....
Sebelum ni buat tat pakai resipi lain...kali ini pakai resipi yang kebanyakan blogger guna...mesti sedapkan...Nak membuat adunan tart crust takde masalah, tapi yang renyahnya nak tekan ke dalam acuan....waduh..waduh...2 jam masa aku amik utk siap lbh kurang 40 biji termasuk masa mengejar khalish main turun naik tangga.....adui...penat la mama khalish..
Buat ni saja2 untuk makan sendiri, tapi kebetulan esoknya ada potluck kt school, jadi aku bawa la ckit untuk kekawan merasa.
bila tanya komen diorang sedap....aa..sedap ke?
Bila balik rumah satu tupperware dah licin...Amboi.... tak tinggal kat mama pun.. (tak kisah pun..aku bukan suka sangat.aku suka buat je...)
dua size..saiz 1" dan 1 1/4" (base) |
Cheese Tart
Source:Rossitamz@AzitaKitchen
Sharing By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Tart Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
aku pakai jem blueberry je...ini je la yang ada kat bagan serai ...pastu tak bg cairpun jem tu...ok je la.. cheese tart ala amatur. |
hiasannya aku guna perasa strawberry....itu je yang ada.. haha...jgn confius |
No comments:
Post a Comment