radar

Thursday, June 1, 2017

Kuih Sagu

Bahan- bahan:
3 cawan air

1 cawan sagu

3/4 cawan gula pasir

Beberapa titik sirap perisa rose dan pewarna merah

Sedikit kelapa putih + sedikit garam - gaul

Cara cara:

Didihkan air bersama perasa sirap hingga mendidih. Bila air dah telah mendidih baru masukkan sagu. Kacau rata selama 10 minit.

Kemudian bila dah nampak pekat sikit, baru dimasukkan gula pasir. Kacau sehingga pekat.

Bila dah likat sikit, masukkan ke dalam loyang untuk dikukus. Kukus sehingga sagu kembang dan tiada lagi putih putih (dalam anggaran 20 - 30 minit). 

Sejukkan sagu di luar  dulu Pastu baru boleh masuk peti ais Bila , Dah sejuk poto .ng ikut citarasa and gaulkan bersama sama kelapa putih .Siap untuk dihidangkan.

Tuang Dalam loyang ni... nampak nipis je

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List