radar

Monday, December 12, 2016

CHEESE TART BUNCIT

CHEESE TART BUNCIT
Resepi Oleh : Azalifah Zakiah (sy dah edit)

Resepi ini yang terbaik..

Saya bagi *****

Shell Tat

130 gm margerin  buttercup
50 gm gula icing
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur B tp buang sikit putih telur)
260 gm tepung gandum 
1/2 sudu besar air sejuk

Pukul margerine dan gula icing hingga sebati
Tambahkan telur, esen vanilla, air sejuk dan tepung
Uli sebati dengan senduk kayu
Tekan doh dalam acuan tart 4.5 cm
Buang lebihan doh tepi acuan
Cucuk bahagian tengah dengan garfu
Buat hingga habis adunan dapat dalam 60 ~ 70 keping
Bakar dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 170 C api atas dan bawah selama 20 ~ 25 minit.

Saya dapat 66 biji....dah siap susun dalam balang.

Kalau nak kira masa terap adunan ni dalam acuan agak2 dalam 2 jam lebih ckit.... Ha jenuh kau..kalau tak kerana cuti sekolah, rasanya kalau buatpun...aku buat ikut dan je...
Nasib cutikan.....akupun buat dengan bersungguh sungguh penuh kesabaran sebab nak buat cantik cantik..

Al kisahnya sebelum nak buat tart  ni,, ada insan comel ni yang asyik ajak buat kek...
Jadi mamapun...stat enjin la...walaupun hasilnya bukan kek...sebab kesian kat insan comel ni..nak penuhkan permintaan depa..
Ni  la insan comel tu..2 ultraman hebat bekerjasama....depa jugak la yang menolong....n depa juga la bagi kerja mama jadi lambat..haha..terutama si wafiy..siap ambil doh tu dia buat mainan dia...pastu penyet-penyetkan doh yg d


Cheese

500 gm cream cheese ( cheese di keluarkan dari peti ais 15 minit awal )
30 gm butter
100 gm gula icing
1 biji telur gred A ( kocok perlahan dahulu )
20 gm non dairy Whipping Cream ~ ( optional)
Sedikit esen vanilla
* adunan buat. Separuh je kalau x nk buncit..
xyah..nk buncit selalu..akibatnya perut pun ikut buncit, byk kolesterol..

Cheese
Satukan cheese, butter dan gula icing dan putar hingga lembut dan gebu
Masukkan telur
* telur yang kita dah kocok tadi 
Kemudian putar sekejap aje
Jika adunan agak pekat atau kental, tambahkan sedikit whipping cream non dairy. Jika adunan sudah lembut tak perlu letak Whipping Cream

ini memang aku masukkan sebab aritu punya adunan whip krim buat kek chez lekeh ada lebih lagi..(Aku simpan dlm piping bag)
* Jika masukkan whipping cream jangan putar guna mesin, hanya gaul dengan senduk atau spatula aje. ( whipping cream tak perlu di putar )

NAK TAU TAK KOS BUAT CHEESE TAT...

Ni kos nak buat shellnya.

130 gm margerin  buttercup
 ( 130/250 X 4.8 = RM.2.50)

50 gm gula icing..rm2.80/455g
(50/455x 2.80 ~rm 0.31)

1 sudu teh esen vanilla
(~ RM. 0.10)
1 biji telur B tp buang sikit putih telur)
(RM 0.37)
260 gm tepung gandum 
(260/1000 X 4.80= 1.25
1/2 sudu besar air sejuk


Kos filing
Cheese 500g 15.90
mentega 30g
gula ising 100g
telur gred A ~ rm 0.38
Esen vanila


blueberry/ straawwberry filing
rm 3.30/ bekas










31.12.2016

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List