radar

Tuesday, January 29, 2013

SNOW CHEESE CAKE

sepotong kek untuk dingap dipagi hari.....sejuk masuk ke tekak...nyum...nyum

Salam. sejahtera semua...cheese.....mulakan hari dengan senyuman..
hajat tercapai nak makan cheese cake...Asalnya nak buat pakai kek span je...Alih2 bila tengok blog hanamemories yang sedang menayangkan cheesekeknya...tak jadi buat kek span.Ambik terus resipi hanamemories yang guna cheddar cheese (slice) sebagai bahan kek...Jadinya topping dan kek semuanya ada unsur cheese.....emmm...enak tak terkata...satu hari je dah licin...Pemangsanya yang utama adalah tuan yang buat kek ni...Alang2 kalsium terkurang dalam badan, maka kubedal cheescake ni sesedap hati...

Terima kasih untuk hanamemories...untuk resipinya yang istimewa...sebab tak penah lagi jumpa cheese cake pakai cheese slices. Hasilnya bila kita makan tak lah terlalu muak... toche...toche..
rupa dimalam hari pas parut cheese.aku guna resipi


RESEPI SNOW CHEESE CAKE
Deli sweetsour guna adunan yang banyak

Bahan-bahan
Untuk Kek
  • 4 keping slice cheese - 6 keping  DSS pakai 5 je
  • 170ml susu segar - 250ml
  • 70g butter - 100g
  • 80g gula halus -100g
  • 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
  • 4 biji telur - 6 biji
  • 1sk esen vanila
Untuk Topping
  • 250g cream cheese philadelphia (satu ketul)
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1/2 ketul keju cheddar kraf - parut

Cara-cara
  • Untuk Kek - Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
  • Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
  • Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
  • Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan whisk.
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
  • Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
  • Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
  • Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. (letak air di dalam dulang pembakar.. contoh lihat dibawah)
  • Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
  • Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(hana potong guna pisau pemotong roti)
  • Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.
rupa dipagi hari...bawak kluaq dr esbok

YeYe.... mama sempat rakamkan gelagat anak2 mama sebelum nak g sekolah...

kakak ain,,,,pagi2 dah makan cheese cake...dasyatnyer....
kakaklah peminat kek mama...
sedapkan....kongsi2 dengan ayah...


ni la kerja harith,,, dah siap  semua, masih nak tido lg...ggrrr...ni yang buat mama asyik  lambat  punchcard....

si tomei mama, khalish paling semangat nak p sekolah , Abg irfan pakai stokin dia pun nk gak...

sempat main2 lagi...jom2 nak g maktiah...

3 comments:

  1. Oooo...x rasa sngt ye kak ciznya....harus cuba resepi yg nie.....:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa...sedappp tak terhingga..klu byk ciz tentu nak habis sepotong pun jenuh apatah lagi toppingnya pun dah ciz..

      Delete
  2. assalamualaikum farnas... maaf terlambat.. baru nak datang nih... bas tercabut tayar.. cantik sungguh kejadian kek tuh... macam nak kene ulang makan lagi jerk dbuatnyer! adehhh terliur tengok budak kecik tuh senyum2 mkn kek... tiima kasih ye sudi menerai... besok besok buat la lagi.. hihihihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List