radar

Wednesday, May 31, 2017

Sambal tempe

BAHAN-BAHANNYA :-)

8 keping tempe (yang bungkus dengan daun)

3 biji kentang

1 genggam ikan bilis, dibersih, rendam sekejap

2 senduk nasi cili kisar

3 camca besar gula (atau secukup rasa)

Garam secukup rasa

2 camca besar cuka makan (JALEN)

3 biji bawang merah*

3 ulas bawang putih*(tumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)

Tempe dihiris halus, kemudian digoreng hingga garing, angkat dan toskan. Kentang dikupas, belah 4 setiap satu dan hiris kecil dan goreng hingga perang, angkat dan toskan. Ikan bilis toskan, perah hingga kering dan goreng hingga garing. Angkat, dah toskan.Keluarkan minyak dan tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan. Tumis bahan tumbuk halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.Masukkan gula, cuka dan garam secukup rasa, Kacau rata dan bila sambal berubah warna, masukkan tempe, kentang dan ikan bilis, gaul hingga rata. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Boleh hidangkan...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List