radar

Wednesday, June 7, 2017

Biskut Almond london


  hari ini buat persediaan untuk biskut almond london
 bakar almbs suhu oven 180 darjah celcius 12 minit
 bakar almond Whole 18 minit



 Achik tengah kira bilangan almond Whole (100g - 84 biji)
Ajenya nak tengok dia mengira...nk test

*
*
*
*

RESEPI ALMOND LONDON
(Ds   guna separuh je resepi)

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )
  • 250 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 50 gm serbuk badam (optional)
  • 200 gm tepung jagung*
  • 300 gm tepung gandum*
  • 2 sudu tepung beras*
  • 1 tsp baking powder*(*di ayak bersama)
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)....pakai cooking coklat sedap jer...xyah bazir tau.. DS BELI 1BLOK 3x2 keping (RM 5.50)TU CUKUP JE RASANYA KALAU BUAT SATU ADUNAN RESEPI NI..
  • sedikit butter/shortening utk cairkan coklat ( xyah pakai kawan2....nanti lambat dia kering)

Cara-cara

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  3. Masukkan serbuk badam, kacau
  4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil". 
  10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. (Saya celup n amik guna sudu untuk sadur coklat...x comot pun) Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.
esoknya.......

Dapat dalam 80 biji..


Budak ni la yg tukang tabur kacang..
padahalnya dia makan biskut ni...habis semua kacang di buangnya....huhu..mahal tau kacang tu...
Dpt la byk ni...

Lain kali kena buat satu adunan sebabnya bila Buat separuh tak sampai raya dah tinggal separuh Tong.... Mana taknya dah jadi kudap-kudap lepas terawih sedap sangat kata Depa

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List