radar

Wednesday, August 14, 2013

SOTO AYAM..... Raya ke-7







Resepi Soto Ayam

Bahan-Bahan untuk Kuah Soto 


1.5 kg rangka ayam, cuci bersih dan toskan (SEEKOR AYAM, bukan rangka)

2 batang serai (dititik)
1 inci lengkuas (dititik)
1 pokok daun sup (kerat kasar-kasar)
1 genggam bawang goreng
Air secukupnya (anggaran 5 - 6 liter) ....DSS guna 3 liter  aje
2 camca besar rempah sup
1 1/2 camca besar rempah kurma
1 biji bawang besar
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1.5 inci halia
4 biji buah keras
1/4 inci kunyit hidup
1 camca besar lada hitam biji (dikisar halus) 


Bahan-Bahan untuk Tumisan 

1 batang kayu manis

2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih 


Cara-Cara untuk Menyediakan Kuah Soto

1) Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan tumisan sehingga naik wangi dan garing.2) Kentang dipotong dan digoreng hingga garing. Setelah garing, tumbukkan atau lenyekkan kentang itu sehingga hancur.
(tang ni aku tak paham resipi dia....tapi akhirnya aku buat bergedil je)

3) Masukkan serai, lengkuas dan bahan kisar halus, tumis sehingga wangi.4) Campurkan rempah sup dan kurma. Bancuhkan dengan sedikit air. Kacau dengan rata dan masukkan dalam periuk tadi.
5) Tumiskan rempah sehingga sedikit garing.
6) Masukkan rangka ayam, gaul rata dan biarkan kecut sekejap. Tuangkan air ke dalam periuk dengan secukupnya.
7) Masukkan bawang goreng dan daun sup. Kacau dengan rata dan biarkan mendidih.
8) Kecilkan api dan renih sebanyak 1-2 jam.
9) Tambahkan garam secukup rasa.


Tips: Bahagian ayam yang berdaging, direbus sekali dalam kuah soto selama 30 minit, kemudian keluarkan, biarkan sejuk dan dicarik halus. Daging ayam akan lebih sedap dimakan.



 Sambal Kicap 

15 biji cili padi

6 ulas bawang putih
½ cawan kicap manis
1 biji limau nipis/ 2 biji limau kasturi
3 sudu gula
Kicap lemak masin



Cara-Cara untuk Membuat Sambal Kicap 

1) Tumbuk 15 biji cili padi sehingga halus.
2) Tambahkan 3 sudu gula secukup rasa ke cili padi.
3) Tumbukan cili padi sekali lagi sehingga hancur.
4) Gorengkan cili padi sehingga pecah kulit.
5) Kemudian gorengkan 6 ulas bawang putih bersama cili.
6) Campurkan ½ cawan kicap manis.
7) Tuangkan kicap lemak masin secukupnya. Kacau dengan rata.
8) Letakkan 1 biji limau nipis atau 2 biji limau kasturi.
9) Akhirnya, sambal kicap telah dihasilkan dan sedia digunakan.

* AKU BUAT CARA MUDAH JE, XYAH NAK GORENG2.

Bahan-Bahan Sampingan

 Nasi impit (didadu)

Begedel
Taugeh (buang ekor dan celur sekejap)
Sambal Cili kicap
Soo hoon goreng
Kacang tanah goreng
Daging ayam yang dicarik halus
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng
Kentang rebus atau goreng (tak buh pun)

IRFAN TOLONG APA TU......

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List