radar

Thursday, August 8, 2013

Ketupat PALAS

First time in my life..... aku buat benda ni....
 sebelum ni masa kecik2 dulu tak berapa suka sangat, bila time raya mak buat aku tak makanpun, kalau makanpun ckit sangat... memang tak gemar sebab berminyak...
itu cerita dulu...
Tapi kini... bila dah beranak pinak, anak-anak sukee.....sangat, suamipun suka,,,, jadi-jadinya akupun terikut suka....bila p beraya rumah orang benda ni yang kami cari sebab kat rumah tak buat...
Tahun ni aku telah mencipta rekod membuatnya sendiri....
meriahnya raya.... ewah...mencipta suasana...
anak-anak seronok  sebab bila buat ni.... ada rasa nak raya....
Dari resipi hingga membungkus semuanya aku belajar dari internet.... maklumlah tak penah amik tahupun pasal pembuatan ketupat palas ni...

BILA besemangat nak buat aku suruh suami p  beli daunnya, tapi dibawa balik daun ketupat nasi....sebab takde orang jual....boleh ke aku nak buat eksperimen dengan daun tu....issshh...pikir2...sah2 tak jadi...
   
Namun dengan keizinan tuhan, tetiba terjumpa la aku dengan daun palas masa p soping kat bazar ekspo ...mula beli sikit,, pastu tak cukup suruh ayang p beli... agak2nya yang menghabiskan daun kat bazar tu aku la....hahaha..orang sini bukan jenis buat ketupat palas... depa bikin ketupat daun pisang...
DEngan usaha GIGIH, akhirnya aku BERJAYA....

yeye... jadi...alhamdulillah..



RESEPI

Bahan-bahannya :

Daun Palas (DSS beli dah siap , 1 ikat ada 20biji harga rm....tak ingat rm 1@ 2
1 kg pulut, RM 3/RM 4 santan/sebiji kelapa, sehelai daun pandan,1 camb garam dan air.


Cara :
Basuh bersih pulut dan toskan. Kalau nak rendam kejap pun boleh.
masukkan pulut ke dalam periuk dan tuangkan santan
Sukat santan sama banyak/ ngam2 paras  pulut. kalau kuantiti santan masih kurang dari paras pulut, masukkan sedikit air.
kemudian masukkan garam dan daun pandan.kacau sebentar untuk memastikan semua bhan sebati

 Pastikan periuk tu besar supaya senang mengacau pulut tu.
Sentiasa kacau hingga pulut kering dan boleh angkat. Pulut tu akan jadi 1/2 masak.
Boleh terus balut pulut dengan daun palas./bagi sejuk dulu.. 
Masa membalut, jangan masukkan pulut tu banyak sangat @ padat untuk elakkan ketupat pecah masa merebus, kan pulut tu 1/2 masak, pulut akan kembang lagi masa merebus.
Dah siap balut, ikat n gunting lebihan tangkai ketupat tu.
Letakkan daun2 palas dan daun pandan dalam periuk dan baru susun ketupat atasnya.
Tuang air panas ngam2 sukatan ketupat2 dalam periuk tadi, tutup tudung periuk dan boleh terus rebus atas api sederhana hingga air kering. 
Boleh angkat dan dihidangkan dengan rendang atau kari.

Nota :
Tempoh memasak Ketupat Palas diukur mengikut air yang digunakan untuk merebus Ketupat Palas tu, bukan diukur dengan kiraan jam.Air yang digunakan ialah ngam2 dengan paras ketupat
Ketupat yang belum direbus boleh difrozenkan, nak makan, baru rebus.


inilah rupa hasil balutan, walaupun rasa something wrong je rupa balutannya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List