radar

Monday, August 26, 2013

KERABU TAUGEH & KERANG



Ni ntah bila aku buatpun tak pasti. yang pasti masa ni  selera orang mengandung dah datang...ye la tak penah2  buat, makan  beli kat kedai ada la...

KERABU TAUGEH & KERANG

Bahan-bahan ( 4 orang )
Sebungkus taugeh (30 SEN JE)
Sedikit pucuk paku...*3 ulas bawang merah
*5 biji cili padi
*Sedikit  belacan (dibakar)
*Sedikit udang kering (rendam dulu)
*1 sudu teh lada hitam biji
Semua * diblend
2 sudu makan air perahan lemon/limau
1 sudu makan kerisik
Garam & gula secukup rasa


Cara-cara:
Taugeh n pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak. (k.nor skip)
Kemudian toskan airnya.
Masukkan bahan2 yg telah diblend tadi ke dalam taugeh. Gaul rata.
Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula.
Sedia untuk dimakan dgn nasi panas

Nak menarik tambahkan hirisan cili merah...biar berselera sikit makan tu...ni pucat je...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List