radar

Tuesday, December 11, 2012

apam balik



Sape selalu beli apam balik kat sebelah billion P.Buntar.? sEDAP kan??? sebab dia nipis dan rangup.Harganya 5 kupang satu...Memang peniaga ni boleh kaya dengan hanya menjual  apam balik je ..Sebab apa modalnya tak seberapa tapi keuntungannya boleh capai  hingga 90%...
Itulah yang dapat  aku congakkan....Untung..untung..Sesiapa nak mencuba dan nak berniaga boleh amik resipinye...sebab hasilnya memang menjadi..Tapi kalau orang berniaga mesti pakai bekas tembaga(paling sesuai), aku pakai kuali je. Jadinya tak boleh nak bagi nipis sekata..

hasil yang paling depan tu...terbaek...


APAM BALIK
RESIPIasal : Ahmad Bain, Felda Besout 1 (majalah SAJI)
Sumber  : Deli sweetsour

Bahan-bahan
1 1/2 cawan air
½camb soda bikarbonat
½camb skkbuk penaik
1/2 cawan gula
½camt garam
½camt pewarna kuning telur
½camt esen vanilaa
1 camt perasa pisang
250g tepung gandum

bahan sampimgan
jagung mnis
gula
kacang tanah
sedikit mentega

Cara :
1. Tuang air dalam bekas besar. Masuk  soda  dan s.penaik dalam air.
2. Masuk gula
3.Masuk esen, perasa dan pewarna dan garam
4. Guna pemukul telur, pukul kesemua bahan hingga sekata
5. Masuk tepung sedikit demi sedikit.
6. Pukul adunan setiap kali twpung dimasukkan. Pukul hingga gebu dan sekata.
7. Panaskan bekas tembaga hingga panas, sapukan minyak jagung, senduk adunan dan lenserkan  pADA BEKAS TEMBAGA ....DSS pakai kuali je
8. kETIKA ADunan separuh masak, taburkan gula.
9.Kemudian letakkan jagung krim, mentega dan kcg tanah yan ditumbuk.
10.Setelah apam masak, angkat dan lipat dua..
Nota DSS: masa ni dapat lebih dari 10 keping...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List