radar

Wednesday, October 14, 2015

Apam beras gebu


Bahan-bahan:

1 cawan nasi
1 1/4 cawan air
3/4 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras1 sudu kecil yis (mauripan)
Sedikit pewarna (saya x guna )
Sedikit kelapa parut dan garam

Cara-cara:

Satukan nasi, air dan gula dan blender. Dan kisar sampai halus dan gula larut.

Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, tepung beras dan yis. Gaul mesra.Kemudian masukkan bahan yang dikisar ke dalam bahan kering. Letakkan pewarna, gaul sebati.

Biarkan adunan apam mengembang 2-3 jam. Tanda adunan menjadi, ada buih-buih kecil terbit di atas adunan dan ianya nampak sekali ganda lagi.

Panaskan pengukus, sapukan sikit minyak ke dalam loyang atau bekas dan panaskan sebentar.

Akhir sekali, masukkan adunan apam beras gebu yang telah kembang untuk dimasak.

Kukus selama 30-40 minit jika guna loyang. Boleh gaulkan dengan kelapa parut kalau suka.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List