Resipi paling bestttt aku jumpa kt blog http://salamisimon1.blogspot.my/2014/10/resepi-warisan-sup-tulang-yang-pastinya.html?m=1
Aku suka resepi ni sebab aroma supnya memang wangi, hilang segala bau hamis daging...
Bahan-bahan:
1 kg tulang lembu
2 batang serai - diketuk
halia sebesar ibu jari - diketuk
rempah 4 sekawan - 3 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 1 batang kulit kayu manis & kuntum bunga cengkih
1 sudu makan lada putih tumbuk
air secukupnya
garam / perasa pilihan
minyak
hirisan daun bawang & daun sup
bawang goreng
Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk, serai dan halia hingga wangi. Kemudian masukkan rempah 4 sekawan dan tumis seketika hingga naik bau.
2. Masukkan tulang dan balik-balikkan sehingga bertukar warna atau kelihatan layu.
3. Tambahkan air secukupnya dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Perlahankan api dapur dan tutup periuk. Masak sehingga daging tulang empuk.
5. Masukkan lada putih dan perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Hidangkan panas dengan taburan hirisan daun sup / bawang dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment