aiskrim resipi 2
Bahan-bahan
- 100 gm gula caster - hana guna gula biasa jer
- 300ml susu segar penuh (whole fresh milk)
- 300 ml double cream/fresh cream/whipping cream
- 4 biji kuning telur
- 3 sudu besar serbuk koko - perisa coklat
- esen vanila - nih hana tambah
Cara-cara
- Panaskan susu tp jgn smpi mendidih.
- Sambil dipanaskan,pukul kuning telur + gula hingga kembang putih utk elak dr bau hanyir. (hana masukkan esen vanila)
- Tuangkan susu tadi sedikit demi sedikit ke dlm adunan kuning telur smbil tgn mengacau dgn menggunakan whisk/handmixer tanpa henti.jika tidak,adunan telur tidak sekata.Kemudian masukkan adunan ini ke dlm periuk kacau hingga agak pekat dgn api yg perlahan.. Masa nih buh skali koko atau perisa pilihan. Angkat dari api. Masukkan pula cream. Kacau sebati. (Seeloknyer gune whisk atau handmixer. blender pong boleh!!)
- Lepas siap adunan,masukkan ke dlm peti ais selama 3-5jam atau separa ais,kemudian keluarkan n kacau@mix lagik hingga separa ais tu bercampur semuanya.kemudian masukkan kembali ke dlm peti ais hingga beku. bila nak mkn,keluarkan ice cream selama 5-10 minit hingga separuh lembik dan scoop dgn menggunakan scoop ice cream.
- KAEDAH DUA (mudah dan cepat!!)- Masukkan adunan tadi ke dalam plastik.Kemudian ikat ketat. Dalam plastik lain yg agak besar dr plastik adunan td, masukkan kiub ais, air dan juga garam. Masukkan plastik adunan tadi dan goncang2 selama 3-5min. (bergantung bape banyak adunan ice cream). keluarkan dan siap dihidang.
My Blog List
-
Air rebusan yang baik
-
Asalamualaikum dan selamat tahun baru 2025... semuga tahun yang mendatang
akan lebih baik dari tahun tahun sebelumnya dan membawa beribu kebaikan
untuk ...
6 days ago
-
RESIPI KEK PAUN OREN
-
Assalammualaikum, salam sejahtera semua. Alhamdulillah, masih diberi
sedikit kerajinan untuk che mat kemas kini blog tiffinbiru ini, walaupun
ini entri p...
11 months ago
-
Setahun sekali.....
-
😅😅😅😅😅😅
Assalamualaikum...
Yaaa...kembali bersua...setahun sekali update...seronok benor raseee.....
Rindu sangat nak menulis...tapi kekangan masa ti...
5 years ago
-
Fokus Pada Tas Bahu
-
http://kihad.com/pengrajin-tas-kulit-di-garut.html
Fokus Pada Tas Bahu
Hari ini tas kurir yang baru dirancang mengambil toko-toko dengan badai.
Ini benar-...
6 years ago
-
Tuaian dan update kebun 14 Sept 2018
-
Alhamdulillah, sejak berkebun bekalan sayur di rumah tak pernah putus.
Adakalanya berlebihan dan menjadi rezeki jiran-jiran dan juga sahabat
handai. Nikm...
6 years ago
-
Ghetuk Pisang
-
*Assalamualaikum & salam Jumaat...*
Lama sungguh tak bersiaran. Hajat di hati nak update banyak2. Tapi apa
boleh buat. Sibuk sangat sekarang ni. Tak semp...
6 years ago
-
Keputusan darah
-
Selepas hampir 2 tahun pada 12 5 2017 aku membuat pemeriksaan darah sekali
lagi hasilnya didapati Aku punya *hb* yang rendah inilah dia keputusannya
7 years ago
-
Talam Lapis Surabaya
-
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Lama dah teringin nak buat kuih talam
lapis surabaya resepi Chef Asma ni. Kebetulan ada stok keledek ungu, maka
tercap...
9 years ago
-
Kopi Biji Kurma
-
السَّلاَÙ…ُ عَÙ„َÙŠْÙƒُÙ…ْ ÙˆَرَØْÙ…َØ©ُ اللهِ ÙˆَبَرَÙƒَاتُÙ‡ُ
Salam sejahtera semua, pernah minum kopi kurma tak ? Sedap tak ? ermmm
alhamdulillah rasanya macam ko...
9 years ago
-
Rimup AIDILFITRI
-
RUMUP Sambutan hari raya peringkat sekolah..Saya ditugaskan mengetuai
jamuan. bahagian menu pelajar,guru dan vip
Menu pel (kutipan rm 1)
Nasi minyak n ...
9 years ago
-
Salam aidilfitri 2015
-
Assalamualaikum..
Haaachuuw!
Punya banyak debuuu..blog sapaaa la ni..
Hari ni dah Ahad...02.08.2015 tak semena2 saya update blog...sapa laa yg
bising2 H...
9 years ago
-
Cara Membuat Ketupat Daun Palas
-
Bahan2
1 kilo beras pulut(dlm 4 cwn ).
Next time perlu buat 2 kg/ 3 ikat daun palas
1 biji kelapa = 3 cwn santan
sedikit garam
4-5 batang daun palas/ 1 ...
9 years ago
-
Ayam Pandan
-
Assalamualaikum....
Bersawang2 dah rumah....Lama betul tak update...
Sebb lama dah tak berblog...Tak tahu nak bercerita apa...apa2 pun kita
layan jeelah d...
9 years ago
-
KEK CHOCOLATE INDULGENCE..SEDAP TAK TERKIRA
-
*Assalamualaikum...Kek chocolate indulgence ni dibuat untuk birthday anak
perempuan akak pada 14 Februari yang lalu. Actually akak memang dah lamaaa
tau...
9 years ago
-
Pulut Kuning Berlapis Lagi Bertingkek..Suka-Suki Jer
-
BismillahirRahmanirRahim
Assalamualaikum...Jumaat yang mulia, semoga kita diberi banyak kelapangan
untuk melakukan yang baik-baik dan indah-indah dalam hi...
9 years ago
-
VICTORIA SANDWICH CAKE
-
ASSALAMUALAIKUM...
Dah 2 minggu cuba nak mengapdet, tp masa sgt tak mengizinkan.. Pg ni,
dicelah2 masa yg suntuk dan padat, cuba jugak nak masukkan entri ...
10 years ago
-
Russian Black & White Chocolate Cake
-
Assalamualaikum dan selamat sejahtera... ini adalah kek yang menjadi idaman
dan angan-angan aku ingin mencuba. alhamdulillah terlaksana juga akhirnya.
n...
11 years ago
-
Kuih Tepung Gomak
-
Sudah lama juga teringin nak makan kuih tepung gomak ni tapi selalu
bertangguh aje. Bukannya apa untuk menyediakan abuk2nya(tepung kacang
hijau) tu agak me...
13 years ago
-
-
resepinaiskrim....! sedap buat time cuaca yg pnas skrng ni....
ReplyDeletemcm lama je x nmpk akak bersiaran....ke sy yg terlepas pandang....:-)
memang lama dah tak bersiaran....bizi sana sini...
Delete