radar

Monday, September 17, 2012

Roti sosej berkeju


Baru nak tayang......dah lama buat...arini baru nak update sambil2 mencari resipi untuk student nak buat amali masak...masa buat ni abang ada kt kl berkursus dan bila balik dia bawa dunkin donut untuk anak2...tupasal la kotaknye kat situ sesuai untuk hiasan ...hehe
resipi ni mudah dan ringkas..saya buat ni ada yang letak cheese ada yang xda...saja suka bereksperimen..sesuai untuk anak-anak yang suka makan sosej...tapi tak boleh diamalkan sangat.. makanan dari daging yang diproses  ini kurang sihat. meh tengok resipinye..

resipi  diambil dari :
http://yatiememories.blogspot.com/2012/01/roti-sosej-berkeju-rangup.html

Bahan- Bahan
  • 10 keping roti putih
  • 10 batang sosej ~ direbus sekejap dan toskan
  • 10 keping slice cheese
  • 1 biji telur ~ dipukul sedikit
  • breadcrumbs @ serbuk roti secukupnya
  • minyak utk menggoreng
Cara membuatnya :
  1. Gelek roti hingga leper (boleh buang kulit tepi jika suka)
  2. Letakkan sekeping slice cheese dan letakkan pula 1 btg sosej. Kalau takde tak payah letaklah ya.
  3. Sapukan hujung gulungan roti dengan sedikit telur (untuk melekatkan)
  4. Gulung dengan kemas. Buat hingga habis.
  5. Dengan menggunakan brush, sapu keseluruhan roti dgn telur yg dah dipukul sedikit tadi.
  6. Golek2kan ke dalam breadcrumbs dan goreng dalam minyak yg dah dipanaskan.
  7. Goreng hingga golden brown, angkat dan toskan.
  8. Hidangkan bersama sos kegemaran spt sos cili, mayonis dan jalapeno cheese.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List