Tartlet buah-buahan
Edisi Tertunggak
Musim ni memang sibuk, senang cakap dah takde masa nak update blog...jadi setakat tahun ni punya keluaran semuanya saki baki apa yang aku buat dari tahun lepas(cuti sekolah)yang tak sempat di postkan...maklumlah my baby semakin aktif dari menyulur dan nak merangkak sekarang plak nak stat belajar berdiri...waduh... kena berhati-hati takut-takut jatuh plak...tapi now aku memang susah hati sebab khalish tak mau makan, minum susupun kdg 3,4,5 jam sekali...tk tau nak cuba bagi makan apa lagi..Berat badan diapun dah masuk garisan kuning rasanya...hari ni nak pergi check-up.Jadi disebabkan inilah aku taklah boleh nak ngadap blog je....masak tetap masak...tapi takyah lah nak snap-snap ni...tak sempat...
kenangan masa buat tartet ni, anak aku yang 4 dan 5 tahun yang tolong masukkan doh dalam acuan. depa la yang penyet-penyetkan pastu doh yang mentah tu depa makan...Tapi bila doh dah dibakar depa x makan pun...mentah tadi lg sedap..
ini la kali kedua aku buat resipi ni selepas kali pertama bereksperimen di makmal ERT UPM...hahaha...lama tu....Sebenarnya akupun tak berapa suka tapi disebabkan hiasan dia cantik dengan buah-buahan,,,tu yang nak buat tu...
TATLET BUAH-BUAHAN-pASTRI RAPUH
SUMBER :Resipi khusus KBSM
Olahan: Faridah@Delisweetsour
Bahan-bahan ( 24 biji )
Pastri :
110g mentega
100g gula kastor /aising.......guna 50g-100g...kurangkan gula dalam masakan
1 biji telur kuning (drp peti ais)
200g tepung gandum diayak dengan secubit garam
2 sudu teh air sejuk
1/4 camt esen vanila
Krim Kastad :
100g tepung kastad
150 ml air
100g krim putar / susu UHT
BuahKiwi, Strawberi, Anggur,Peach ...klu takde...guna buah dalam tin je...
Cara-cara
1.Gaul ramas tepung dan mentega sampai jadi serbuk roti.Masukkan gula dan kacau sebati. 2.Masukkan campuran telur, adun hingga menjadi doh(x perlu lama-lama, asal sebati ok) 3.Keluarkan doh dan masukkan dalam plastik. Rehatkan 15 minit dalam peti sejuk.
4. Panaskan oven selama 15 minit. suhu 200C.
5.Bahagikan pastri kepada 24 bebola, penyenyetkan/tekan setiap bebola ke dalam acuan saiz
5cm.Acuan tidak perlu di griskan. Cucuk dengan garfu ditengah-tengah doh.
6.Bakar selama 15 minit dengan kepanasan 200C atau hingga kekuningan.
TIPS: kalau nak bagi kulit tart tak lembik , bolehlah sapukan coklat masakan yg sudah dicairkan dan tunggu kering sebelum diisi kustard. Kalau tak letak pun tak pe, tapi kene makan segera. Coklat ini menghalang daripada kelembapan kustart mempengaruhi kerangupan kulit tart
7.Untuk Krim Kastad : Putar tepung kastad segera dgn air sejuk hingga pekat dan lembut. Masukkan krim putar dan kacau sebati Paipkan atas kulit tat dan hiaskan dengan buah-buahan.
My Blog List
-
Air rebusan yang baik
-
Asalamualaikum dan selamat tahun baru 2025... semuga tahun yang mendatang
akan lebih baik dari tahun tahun sebelumnya dan membawa beribu kebaikan
untuk ...
6 days ago
-
RESIPI KEK PAUN OREN
-
Assalammualaikum, salam sejahtera semua. Alhamdulillah, masih diberi
sedikit kerajinan untuk che mat kemas kini blog tiffinbiru ini, walaupun
ini entri p...
11 months ago
-
Setahun sekali.....
-
😅😅😅😅😅😅
Assalamualaikum...
Yaaa...kembali bersua...setahun sekali update...seronok benor raseee.....
Rindu sangat nak menulis...tapi kekangan masa ti...
5 years ago
-
Fokus Pada Tas Bahu
-
http://kihad.com/pengrajin-tas-kulit-di-garut.html
Fokus Pada Tas Bahu
Hari ini tas kurir yang baru dirancang mengambil toko-toko dengan badai.
Ini benar-...
6 years ago
-
Tuaian dan update kebun 14 Sept 2018
-
Alhamdulillah, sejak berkebun bekalan sayur di rumah tak pernah putus.
Adakalanya berlebihan dan menjadi rezeki jiran-jiran dan juga sahabat
handai. Nikm...
6 years ago
-
Ghetuk Pisang
-
*Assalamualaikum & salam Jumaat...*
Lama sungguh tak bersiaran. Hajat di hati nak update banyak2. Tapi apa
boleh buat. Sibuk sangat sekarang ni. Tak semp...
6 years ago
-
Keputusan darah
-
Selepas hampir 2 tahun pada 12 5 2017 aku membuat pemeriksaan darah sekali
lagi hasilnya didapati Aku punya *hb* yang rendah inilah dia keputusannya
7 years ago
-
Talam Lapis Surabaya
-
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Lama dah teringin nak buat kuih talam
lapis surabaya resepi Chef Asma ni. Kebetulan ada stok keledek ungu, maka
tercap...
9 years ago
-
Kopi Biji Kurma
-
السَّلاَÙ…ُ عَÙ„َÙŠْÙƒُÙ…ْ ÙˆَرَØْÙ…َØ©ُ اللهِ ÙˆَبَرَÙƒَاتُÙ‡ُ
Salam sejahtera semua, pernah minum kopi kurma tak ? Sedap tak ? ermmm
alhamdulillah rasanya macam ko...
9 years ago
-
Rimup AIDILFITRI
-
RUMUP Sambutan hari raya peringkat sekolah..Saya ditugaskan mengetuai
jamuan. bahagian menu pelajar,guru dan vip
Menu pel (kutipan rm 1)
Nasi minyak n ...
9 years ago
-
Salam aidilfitri 2015
-
Assalamualaikum..
Haaachuuw!
Punya banyak debuuu..blog sapaaa la ni..
Hari ni dah Ahad...02.08.2015 tak semena2 saya update blog...sapa laa yg
bising2 H...
9 years ago
-
Cara Membuat Ketupat Daun Palas
-
Bahan2
1 kilo beras pulut(dlm 4 cwn ).
Next time perlu buat 2 kg/ 3 ikat daun palas
1 biji kelapa = 3 cwn santan
sedikit garam
4-5 batang daun palas/ 1 ...
9 years ago
-
Ayam Pandan
-
Assalamualaikum....
Bersawang2 dah rumah....Lama betul tak update...
Sebb lama dah tak berblog...Tak tahu nak bercerita apa...apa2 pun kita
layan jeelah d...
9 years ago
-
KEK CHOCOLATE INDULGENCE..SEDAP TAK TERKIRA
-
*Assalamualaikum...Kek chocolate indulgence ni dibuat untuk birthday anak
perempuan akak pada 14 Februari yang lalu. Actually akak memang dah lamaaa
tau...
9 years ago
-
Pulut Kuning Berlapis Lagi Bertingkek..Suka-Suki Jer
-
BismillahirRahmanirRahim
Assalamualaikum...Jumaat yang mulia, semoga kita diberi banyak kelapangan
untuk melakukan yang baik-baik dan indah-indah dalam hi...
9 years ago
-
VICTORIA SANDWICH CAKE
-
ASSALAMUALAIKUM...
Dah 2 minggu cuba nak mengapdet, tp masa sgt tak mengizinkan.. Pg ni,
dicelah2 masa yg suntuk dan padat, cuba jugak nak masukkan entri ...
10 years ago
-
Russian Black & White Chocolate Cake
-
Assalamualaikum dan selamat sejahtera... ini adalah kek yang menjadi idaman
dan angan-angan aku ingin mencuba. alhamdulillah terlaksana juga akhirnya.
n...
11 years ago
-
Kuih Tepung Gomak
-
Sudah lama juga teringin nak makan kuih tepung gomak ni tapi selalu
bertangguh aje. Bukannya apa untuk menyediakan abuk2nya(tepung kacang
hijau) tu agak me...
13 years ago
-
-
No comments:
Post a Comment