Sebelum ni dah buat Dorayaki guna resipi drop scone.Kali ni nak guna resipi drop scone untuk buat pancake...dua-dua guna resipi yang sama cuma persembahannya yang berlainan...klu nak buat Dorayaki gunakan 2 keping dan telangkupkan drop scon menjadi berlapis dan ditengahnya diisi filing macam entri lepas.
Kalau pancake macam di bawah ni....sekeping-sekeping...
PANCAKE
Sumber : Buku masakan KBSM
BAHAN-BAHAN
125 gm tepung gandum/1 cawan
30 gm gula halus. ...xperlu klu pakai susu krimer manis
30gm marjerin
1/2 camca teh cream of tar tar...xyahpun xpa
125ml susu cair/ 75ml susu krimer + 50ml air
1/2 camt soda bikarbonat
1 biji telur
CARA MENYEDIAKAN
1. Ayakkan tepung bersama cream of tar tar dan soda bikarbonat.
2. Ramaskan marjerine dengan tepung sehingga menjadi serbuk roti. Masukkan gula dan gaul rata.
3. Buat lubang di tengah dan masukkan telur dan susu. Kacau adunan dengan cepat tanpa memukulnya.
4.Panaskan kuali leper dan griskan dgn sedikit merjerine.
5.Titiskan sedikit bater dan masak hingga bater berbuih-buih dan buih itu pecah di atas api yang kecil.
6. Balikkan dan masak hingga kekuningan.
7. Hidangkan bersama sedikit marjerine/butter, jem, madu, mapple syrup dll.
Spaghetti bolognese
-
sesekali tukar selera lah kita...
spaghetti bolognese dengan bahan apa yang ada kat dapo jer lah... kita yang
buat dia, so ikut lah citarasa sendiri kan...
9 hours ago
No comments:
Post a Comment