radar

Sunday, January 22, 2012

Pancake

Sebelum ni dah buat Dorayaki guna resipi drop scone.Kali ni nak guna resipi drop scone untuk buat pancake...dua-dua guna resipi yang sama cuma persembahannya yang berlainan...klu nak buat Dorayaki gunakan 2 keping dan telangkupkan drop scon menjadi berlapis dan ditengahnya diisi filing macam entri lepas.

Kalau pancake macam di bawah ni....sekeping-sekeping...



PANCAKE

Sumber : Buku masakan KBSM

BAHAN-BAHAN

125 gm tepung gandum/1 cawan

30 gm gula halus. ...xperlu klu pakai susu krimer manis
30gm marjerin

1/2 camca teh cream of tar tar...xyahpun xpa

125ml susu cair/ 75ml susu krimer + 50ml air

1/2 camt soda bikarbonat

1 biji telur

CARA MENYEDIAKAN

1. Ayakkan tepung bersama cream of tar tar dan soda bikarbonat.

2. Ramaskan marjerine dengan tepung sehingga menjadi serbuk roti. Masukkan gula dan gaul rata.

3. Buat lubang di tengah dan masukkan telur dan susu. Kacau adunan dengan cepat tanpa memukulnya.

4.Panaskan kuali leper dan griskan dgn sedikit merjerine.

5.Titiskan sedikit bater dan masak hingga bater berbuih-buih dan buih itu pecah di atas api yang kecil.

6. Balikkan dan masak hingga kekuningan.

7. Hidangkan bersama sedikit marjerine/butter, jem, madu, mapple syrup dll.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List