Bahan A (untuk saiz loyang 8 inc)
200g biskut marie (dikisar halus)
125g mentega cair
Bahan B:-
250gm cream cheese (1 ketul)
50gm gula halus
3 biji kuning telur
25g tepung gandum
150mlsusu segar
Bahan C:-
3 biji putih telur
1 sudu teh jus lemon......saya guna pati oren sunquick
50g gula halus
Cara-Cara:-.
loyang digriskan dan dialas (saya guna loyang non stick-takyah gris) n panaskan oven pada suhu 160′c
A.Bahagian A. (Adunan bawah kek)
1. Masuk butter cair ke dalam biskut kisar.kacau rata. Tuangkan ke dalam tin kek.
2. Tekan campuran biskut untuk mengeraskan bahagian bawah tin itu.
3. Simpan dalam peti sejuk beku sebentar.
B. Bahagian B
1. Putar cream cheese,gula,kuning telur hingga rata dan licin.
2. Masukkan tepung perlahan-lahan dan susu berselang seli hingga adunan sebati.
Biarkan ke tepi.
C.Bahagian C
1.Enjut putih telur hingga sederhana keras
2.Masukkan Jus lemon(pati sunquick), pukul lagi.
3.Masukkan gula sedikit demi sedikit dan enjut hingga habis.
kaupbalikkan bahagian C ke dalam B dgn perlahan hingga sebati.tuanngkan dalam bhgn A
Bakar (steam bath)di tingkat tengah( guna api bawah je) selama 35-40 minit hingga kuning rata.
Tutup api dan biar kek dalam oven kira2 10-15 minit.Keluarkan kek bila betul-betul sejuk
Hiaslah dgn whipped krim.
No comments:
Post a Comment