saiznya cuma sebesar camb...tapi lepas masuk dlm oven dia naik sekali ganda...
klu nak cantik pakai la piping...tapi kalau takde pakai camcapun boleh untuk membentukkannya.
nilah hasilnya...bhgn yang perang tu sedap..sebab teksturnya rangup..
klu buat/ adun sebesar camt pun ok jugak...cepat dimasak dan rangup..
pastu kena dibelah dua untuk masukkan inti...hasil yang elok apabila dibelah bahagian dalammya kosong dan ringan...bahagian tulah nanti akan dimasukkan inti...
Macam-macam inti boleh masuk...inti krim mock,krim kastard....yang ini aku gunakan inti krim kastard...rasanya ok...tapi lagi best dengan inti krim mock
inilah kuih kegemaran suami aku......
aku suka nak buat je...nak makan tu taklah sangat...
sesuai untuk hidangan petang...
aku suka nak buat je...nak makan tu taklah sangat...
sesuai untuk hidangan petang...
Ini resipinya :
sumber : Modul Katering & Penyajian T4
Cream Puff /pastry choux
Bahan-bahan:
Pastry
• 75g tepung gandum- diayak
• 50g butter-suhu bilik, potong 1cm
• 2 biji telur(100g)
• 125ml air
• ¼ camt garam
Krim mock
• 50g butter
• 2camb air panas
• 2camb penuh gula aising
• 1camb susu sejuk
Hiasan
1 camb gula aising
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 200C. lenserkan dulang oven(oven plate) dengan minyak ke atasnya.
2. Ayaklah tepung bersama garam.
3. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
4. Masukkan tepung sekali gus dan kacau cepat-cepat dengan senduk kayu hingga menjadi doh.
5. Masukkan adunan ke dalam mangkuk adunan dan putar selama 3 minit.
6. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Putar 5-10 minit
7. Masukkan adunan yang sejuk ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang atau boleh membentuknya mengguna camca tea.
8. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
9. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan krim mock.
Menyedia krim mock
1. Putar lemak dengan gula higga kembang. Masukkan air panas sedikit demi sedikit dan putar lagi.
2. Masukkan susu sejuk dan putar hingga sebati.
Nota: puff krim yang baik mestilah berwarna kuning keemasan, lembut, ringan dan berongga
Salam...singgah sini tgk cream pufff..suka mkn tapi belum pernah try buat lagi..huhuuu
ReplyDeletesalam faridah..
ReplyDeletesuami & anak2 akak pun suka krim puff... lama jugak tak buatkan utk diaorang..
p/s: tq sudi follow & link blog akak ye...
akak x brp ske sgt rasa telur jer...aritu wat cik tong yg mkn...sbb teringin nak try...anak2 ska krim kastard jer..krim puff dpa x ska..tu yg membunuh semangat memasak...
ReplyDelete