Alhamdulillah rezeki 10 Ramadhan
ini resepi yang paling best sekali aku jumpa memang puas hati dengan hasilnya
rasa dan kepekatannya memang terbaik
Asam Pedas Melaka
1 ekor ikan merah - DS guna 3 kerat ikan je
1 sudu kecil pes asam jawa - jgn terlalu banyak, terlebih masam tak sedap
Bahan kisar:
1 sudu kecil pes asam jawa - jgn terlalu banyak, terlebih masam tak sedap
Garam
1 sudu ketumbar biji - tumbuk/ kisar
1 sudu jintan manis -tumbuk,guna serbuk je
5 sudu cili kering kisar - boleh tambah
Bahan kisar:
8-9 ulas bawang merah(6 biji)
5 ulas bawang putih (3 biji)
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
DS tambah
sayur bendi
daun kesum
bunga kantan
(sebab stok masih ada)
Cara cara:
Kisar semua bahan di atas. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, bahan tumbuk dan cili kisar sehingga wangi dan cili benar benar garing dan masak. Masukkan air secukupnya.
Bila kuah mendidih, masukkan ikan. Masukkan garam dan air asam secukupnya. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Bila kuah mendidih, masukkan ikan. Masukkan garam dan air asam secukupnya. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment