BAHAN A
200 gm tepung gandum
100 gm shortening
Secubit garam
BAHAN B
400 gm tepung gandum
200 gm air
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA
DOH -A
200 gm tepung gandum
100 gm shortening
Secubit garam
BAHAN B
400 gm tepung gandum
200 gm air
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA
DOH -A
- Gaulkan shortening bersama tepung gandum dan masukkan garam
- Uli dengan tangan sehingga betul2 sebati
- Bahagikan kepada 6 doh kecil. 1 doh bersamaan dengan 50 gm
- Rehatkan doh dan tutup dengan tuala lembap
- Satukan tepung gandum dan garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaulkan sehingga menjadi doh
- Bahagikan ia kepada 6 doh2 kecil. 1 doh bersamaan dengan 100 gm
- Rehatkan doh dan tutup dengan tuala lembap
RESEPI INTI KARIPAP
Bahan bahannya :
6 biji ubi kentang dikupas dan dipotong dadu kecil2
Isi ayam atau daging secukupnya - dicincang kecil2
2 sudu besar rempah kari daging
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Bahan kisar :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar udang kering (jika suka)
CARA MENYEDIAKANNYA
Bahan bahannya :
6 biji ubi kentang dikupas dan dipotong dadu kecil2
Isi ayam atau daging secukupnya - dicincang kecil2
2 sudu besar rempah kari daging
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Bahan kisar :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar udang kering (jika suka)
CARA MENYEDIAKANNYA
- Rebuskan ubi kentang yang dipotong dadu sehingga 3/4 empuk, toskan
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar yang dipotong dadu & daun kari sehingga layu diikuti bahan kisar, kacau2kan dan biarkan sehingga kekuningan
- Kemudian masukkan rempah kari, masukkan sedikit air jika terlalu kering, biar rempah garing dulu
- Diikuti dengan isi ayam atau daging, kacau2kan biar sebati dan tunggu sehingga ayam atau daging betul2 masak
- Masukkan ubi kentang yang telah direbus tadi, kacaukan biar sebati dengan rempah
- Sesuaikan rasa dengan garam dan sedikit gula dan masak sehingga betul2 kering.
No comments:
Post a Comment