radar

Wednesday, April 23, 2014

BIHUN TOMYAM

http://anekarasaalathai.blogspot.com/

1/4 ekor ayam dipotong kecil

3 ekor sotong dipotong bulat..

6 ekor udang besar...

4 sudu besar pes tomyam...

6 helai daun limau purut...dikoyakkan sedikit...

2 batang serai...dititik...

3 biji bawang kuning/ bawang besar dibelah 4..

6 biji cili api...dititik sedikit...

jus perahan dari 4 biji limau nipis..(mengikut selera)

(bahan sayur:)

1/2 biji lobak merah ..

4 biji putik jagung...

5 keping cendawan..

beberapa kuntuman bunga kobis.. (cara2nya:)

rebuskan ayam dengan 8 cawan air bersama serai....

agak2 ayam telah masak(lebih kurang 5-7minit)

masukkan sos tomyam..sotong..& udang..

masak 2 minit & masukkan sayuran & daun limau...

kemudia...masukkan cili api...& garam...

akhir sekali...tutup api & masukkan perahan jus limau...

sedia dihidangkan....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List