radar

Thursday, December 8, 2011

CHICKEN CHOP with BLACK PEPPER SAUCE

Ini resipi yang saya gunakan semasa sambut birthday syasya aritu......hidangan sampingannya boleh la buat coleslaw,kentang putar, kentang goreng, hirisan tomato dan timun(tapi lupa nak potong walaupun ada dlm stok)



Chicken cop pakai bread crumb
• salut peha ayam (debone)tu dgn telur dan golek dlm bread crumb, goreng smp kekuningan atau smp ayam dah masak.


Sos lada hitam
SUMBER :acik_yarn@myresipi.com
resepi dr kakak ipar yg pernah dok US..sedap di makan dgn chicken chop,potato fries, nugget, fishball )
Bahan-bahan ( ramai org boleh cicah )
• 2 sudu butter
• 1 1/2 sudu tepung gandum
• sebiji bawang besar(potong dadu)
• sebiji tomato (potong dadu)
• seketul kiub ayam knors
• 2 cawan air
• sedikit kicap pekat
• sedikit sos cili/sos tomato
• garam dan gula secukup rasa
• 1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
• tepung jagung(standby)
Cara-cara
1. Cairkan butter dengan api kecil.
2. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
3. Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
4. Masukkan kiub ayam dan kacau.
5. Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati.
6. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
7. Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
8. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
9. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List