radar

Thursday, October 6, 2011

KUIH CARA BERLAUK

Hari ni nak update blog....dah lama peram semua post sebagai draft...banyak lagi sebenarnya yang belum di 'publish'. tapi cukuplah satu ni dulu....
kuih cara berlauk sesuai untuk minum petang...anak2 pun suka... tapi kuih cara manis lebih menarik perhatian diorang termasuklah ayahnya...yang betul2 suka kuih ni cuma mak dia...




Bahan Adunanya:- (bater cair)
125gm tepung gandum (ayak dulu dengan garam)
300ml santan (saya gunakan santan kotak 50ml dan campurkan air sehingga sukatan jd 300ml)
1 biji telur
sedikit perwarna kuning
1/4 camt Garam


Bahan Intinya:-
150 gm udang
1 cams rempah kari (buat pes)
1 ulas bawang putih (cincang)
3 biji bawang merah (mayang)
1/4 camt garam
1 cams minyak


Bahan hiasannya:-
Daun sup dan bawang
lada merah secukupnya
Daun sup dan bawang di racik halus,lada merah dipotong serong nipis-nipis

Cara-cara
1.membuat bater.
Masukan dlm blender semua bahan untuk membuat bater...dan kisar sebati( cara pantas).masuk dalam jug penyukat dan biar selama 10 minit (biar kembang)

2.Buat inti
Panaskan kuali masukan minyak.tumis bawang merah n putih hingga naik bau dan masukan
pes kari dan goreng sampai wangi.
masukkan udang dan garam. masak sampai kering. angkat dan sejukkan

3.Masak kuih cara
Panaskan acuan kuih cara diatas dapur dengan api kecil bila dah panas sapukan minyak dengan daun pandan.
tuangkan adunan tepung 3/4 penuh dan letakan 1 camt intinya ditengah dan letakan sepotong lada merah dan taburkan daun bawang dan sup tutup acuan dan biarkan dalam masa 3-4 minit atau pun cukup masak.Angkat dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List