radar

Wednesday, March 23, 2011

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI



Bahan-bahan
300 gm udang sederhana (dibersihkan dan dibuang kulit)
5 biji bawang merah (dikisar)
2cm halia (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
sedikit belacan

2-3 sudu besar cili kisar
1 papan petai (yg sudah dibuang kulitnya dan dibelah dua)
1 camca kecil perahan asam jawa
garam dan gula secukupnya
sedikit minyak utk menumis

Cara-cara 1.Panaskan minyak. Tumis bahan yang dikisarcili kisar terlebih dahulu sehingga masak. 2.Masukkan bawang merah dan bawang putih dan tumis lg sehingga terbit bau dan barulah dimasukkan udang. Kacau lg sehingga separuh masak. 3.Masukkan petai, dan kacau selama 1 minit. Akhir sekali masukkan garam, gula dan air asam jawa.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List