radar

Tuesday, March 29, 2011

daging masak kicap



Bahan-bahan
1/2-1 kilo daging (dihiris nipis)
8 ulas bwg merah (dikisar)
4 ulas bwg putih (dikisar)
1 sudu bsr serbuk lada hitam
1 inci halia (dikisar)
2 sudu bsr kicap pekat
3 sudu bsr kicap manis
2 sudu sos tiram
rempah(cengkih, serbuk jintan manis,s.jintan putih, kulit kayu manis dan bunga lawang)
3 sudu bsr minyak masak
1/2 sudu bsr asam jawa (Adabi)
garam, gula dan air secukupnya.

Cara-cara
1.Perap daging dgn bsr bhn kisar, 1/2 sudu serbuk lada hitam dan satu sudu bsr kicap pekat dan rempah.(1 jam atau perap semalaman)
2.Panaskan minyak. . Kemudian masukkan bhn2 yang diperap serta lada hitam dan kacau sampai terbit bau/pecah minyak.
3.Masukkan air (1 liter), kacau rata2 dan biarkan seketika (30 minit). Tambah air jika terlalu kering.
4.Apabila daging masak separuh empuk, masukkan pula 1 sudu bsr kicap pekat(blh tambah lbh jika suka), kicap , asam jawa dan kacau lg. Biarkan seketika sehingga daging btl2 empuk (blh tambah air sedikit jika kuahnya terlalu pekat). kalau nak berkuahpun bole.....
5.Akhir sekali masukkan garam dan gula secukupnya.
6.Siap dan hias

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List