radar

Thursday, June 3, 2010

Sayur bungkus Gong Xi (menggoreng tohor)

Ini N3 yang lama.tapi masa tu dibuat 4 in 1..saja dikeluarkan semula...untuk menjadikannya 1 by 1....




Bahan-bahannya:

70gm bunga kobis
70gm brokoli
1 batang lobak merah
4 biji cendawan butang
4 biji sengkuang cina
20gm cendawan telinga tikus
1 camt secukup rasa
1 keping fucuk- rendam hingga kembang

Bahan-bahan perisa
100ml air
2 sudu besar sos tiram Maggi
1 camt secukup rasa
½ mangkuk air pati ayam Maggi
1 camt tepung jagung
50g sayur pak choy


Cara menyediakannya:

1. Panaskan 1 sudu besar minyak di dalam kuali dan masukkan kesemua jenis sayur kecuali fucuk.
2.masukkan bahan perisa . Angkat dan ketepikan.
3. fucuk dilap kering kemudian dibentangkan didalam mangkuk.Masukkan sayur yang digoreng dan bungkus hingga kemas kemudian kukus selama 10 minit.
4. alihkan bungkusan sayur ke dalam pinggan kemudian potong menyilang di bahagian atas sebelum dilipatkan keempat-empat penjurunya ke atas.
5. sediakan air rebusan pati ayam hingga mendidih dan masukkan bhan perisa dan tepung jagung yang sudah dibancuh dengan sedikit air. Masukkan sayur pak choy .Bila kuah menjadi pekat tuang ke atas sayur dan hidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List