radar

Monday, June 14, 2010

Pulut Kuning

Sesekali makan pulut kuning ni memang terasa enaknya....biasanya pulut dimasak apabila ada majlis yang istimewa...tapi tak boleh dimakan banyak2...cukup sekadar dapat makan sepinggan kecil...sudah memadai...jom tengok resipi sempoi ni...pulut kuning/nasi kunyit..



Bahan-bahan
180g beras pulut (direndam semalaman dgn 1 camb serbuk kunyit dan 1 kpg asam gelugur)
250ml santan pekat + 1/2 camt garam
2 helai daun pandan

Cara :
1. basuh pulut yang telah direndam.tuskan
2. masukkan pulut ke dalam loyang pengukus dan kukus selama 5 minit
3. masukkan santan dan daun pandan dan kacau rata. kukus lagi selama 20-25 minit hingga pulut masak. karih sekali sekala.
4. keluarkan pulut dan daun pandan. tekan pulut dalam acuan agar2.
5. hidangkan bersama rendang....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List