radar

Thursday, March 18, 2010

KRIM KARAMEL


bahan-bahannya
karamel
90g gula pasir
2 camb air

kastard/krim
3 biji telur
250ml susu cair
60g gula halus
1/2 camt esen vanila

hiasan.
1 biji ceri merah

cara penyediaan

1. sediakan pengukus

2. menyediakan karamel

a)panaskan gula pasir dan air dalam periuk hingga menjadi kuning

b) tuang karamel panas ke dalam cawan kastard dan pusing cawan dgn pantas hingga bawahnya bersadur dengan rata.biarkan sejuk.

3. menyediakan kastard

a) pukul telur dan gula hingga sebati

b) masuk susu dan esen. kacau rata

c) tuangkan campuran kastard melalui tapis ke dalam cawan yang bersadur dengan karamel

4. mengukus kastard

a) tutp cawan kastard dengan kertas minyak
b) kukus selama 15-20 minit hingga pejal

***** klu nak bakar dalam oven pun boleh, tetapi letakkan acuan dalam dulang pembakar berisi air..bakar dengan suhu rendah selama 30-40 minit

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List