radar

Sunday, March 14, 2010

KEK BANTAL/BAN KISMIS





inilah rupa ban kismis.... tapi
kalau adunan ini ditambah susu cair dan dibakar dalam acuan roti.....
maka hasilnya akan jadi begini...... dan namanya pun bertukar kepada......

Kek bantal..... semasa diterbalikkan memang nampak macam bantal sebab lembut dibahagian bawah.....

bahan-bahan

#125g tepung gandum
#1 camt rata bahan penaik...
#diayak bersama
45g kismis
15g kulit limau campurg
45g marjerin/mentega
45g gula halus
*1 biji telur...
*1 camt esen vanila ....
*dipukul bersama

cara penyediaan
1. sediakan dulang pembakar n panaskan oven 200C
2. sediakan doh ban
a) gaul dan ramas lemak dan tepung
b) masukkan kismis,kulit limau dan gula halus. kacau rata.
3. menyediakan ban kismis
a) masukkan campuran telur dan esen
b) kacau dengan garpu untuk menjadikan doh yang kental
c) bahagikan adunan kepada 8 bahagian yang sama dan letakkan dalam dulang pembakar.
4. bakar ban selama 15-20 minit hingga kuning emas
5. sejukkan di atas redai kek dan hidangkan
variasi
kek bantal
a) campurkan 1-3 camb susu untuk menjadi adunan pekat yang dapat jatuh bertitis
b) tuangkan adunan kek bantal ke dalam acuan roti kecil
c) bakar 30-40 minit dlm suhu 190C

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List