radar

Thursday, December 15, 2016

Kek pelangi

Kek dah siap potong supaya wafiy senang nak makan.

Dah banyak kali wafiy minta supaya mama dia buat kek.."acu suka kek, mama buat la"
Dia....kalau nampak mama keluarkan alat nak buat kek bukan main seronok...sebab raya haji lepas dia yang tolong pukul mentega sebab masa tu mixer dah rosak...dia dan acik la yang tolong adunkan......bukan main seronoknya dia...stat dari tulah dia suka kalau mama dh stat keluarkan alatan ni semua...

So mama decide nak buat kek pelangi utk dia sebab raya puasa lepas pi rumah sedara beraya, sakan sungguh dia makan kek tu..mata mengantuk nak tidur tapi mulut mengunyah sakan..
Haaa..tu dia

RESEPI KEK PELANGI

bahan-bahan

300g tepung gandum
2camt serbuk penaik
300g marjerin
250g gula halus
6 biji telur 
1@2 camt. esen vanila
sedikit pewarna...merah n hijau(boleh gunakan warna yang disukai)

Kaedah membuat
1.Alas dan gris acuan kek.panaskan ketuhar pada suhu 180C
2.penyediaan adunan :
a. Marjerin dan gula diputar sehingga kembang dan putih.
b. Masukkan campuran telur sedikit demi sedikit, kemudian putar.
c. masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balikkan aduanan sehingga sebati.
d. bahagikan adunan kepada 3 bahagian.bahagian pertama diwarnakan merah.bahagian kedua diwarnakan hijau dan bahagian ke3 dikekalkan warna adunan.
e. masukkan adunan bahagian pertama, diikuti bahagian kedua dan bahagian ke3 ke dlm acuan kek
3. bakar adunan dalam ketuhar selama 40-50 minit.
4. angkat dan sejukkan.
5. hidangkan.
Ini dalam loyang 4 segi saiz besar,jadinya kek tu tak nampak penuh

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List