radar

Sunday, March 24, 2013

Gulai daging darat


salam semua...
Kali ni mencuba resipi dari dapur CT, setelah menegokkan resipinya begitu simple...
Tapi nampaknya DSS masak sampai santan tu dah pecah jadi minyak la pulak... dah lain beno la plak rupanya dengan apa yang kak CT tayangkan tu...Hmmm... takpelah.
Komen DSS tentang rasanya....lain daripada kebiasaan...bagi tekak DSS kira ok la, tapi kalau nak makan dengan nasi putih mesti  pekena dengan sambal belacan  kut..baru terangkat ckit,.kalau tak tak... boleh nak begitu berselera..

Meh...kita follow resipi dari kak CT ni....
Daging Gulai Darat

sumber : sitidelima.com
Bahan-bahan :
300 gm daging lembut - bersihkan dan dipotong kiub


1 sudu kecil pes asam jawa
2 1/2 cawan santan - dari 1 biji kelapa
1 sudu besar ketumbar biji - disangrai dan tumbuk halus
1 sudu besar cili kisar
2 biji kentang - potong dadu besar
3 tangkai cili hijau/merah - dibelah dua
1 sudu besar gula merah
garam secukup rasa

Bahan Kisar Halus:
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/4 cm kunyit hidup
1/4 cm lengkuas

Cara-cara :
1. Campurkan bahan kisar halus bersama daging, santan, cili kisar dan pes asam jawa dalam kuali. Dan masak sehingga mendidih.
2. Masukkan kentang, ketumbar tumbuk, garam dan gula merah kacau rata dan biarkan hingga kentang dan daging empuk dengan api sederhana.
3. Sebelum diangkat perasakan dan masukkan cili hijau/merah kacau rata dan angkat. Hidangkan bersama nasi hangat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List