radar

Tuesday, November 29, 2011

Nasi kenduri

Salam semua.....
hari ni nak masuk n3 menu tengahari semalam...time ni rajin pulak sebab dapat sediakan 1 set nasi ala nasi kenduri...menunya ayam masak merah, daging masak kurma air asam dan semestinya ada nasi...nasi tu nasi tomato...Biasa orang kat sini (daerah Kerian, Perak) inilah antara menu nasi kenduri mereka. masa mula2 sampai di Bagan Serai dulu bila pergi kenduri mesti ada air asam..Pelik juga sebaab setahu aku kalau ada air asam mesti nak makan dengan ikan bakar..tapi tak rupanya. Malah ia dianggap sebagai menu yang boleh menaikkan selera makan tetamu..tetapi mestilah kena cara membuatnya..Kadang-kadang ada yang tak pandai buat, tak sedap.


Resepi air asam ini diambil dari abang ipar( pak tam), tapi dia cuma bagitau bahan2 je.So aku adunkan ikut citarasa sendiri.tapi tak la sesedap tuan punya resipi. Maklumlah dia tukang masak dan biasa masak banyak sekaligus.Resipi ayam tupun dari pak tam..resipi turun temurun keluarga..memang sedap...Tapi hari ni tak nak bagi resipi...lain kali je la..Lagipun tak nyempat ayam tu nak berposing dalam mangkuk hidang...dah habis dimakan dan menjilat jari anak2 aku...


Zaman sekarang ni bila ada kenduri jarang dah jumpa ayam masak berkuah..yang famous sekarang ni adalah ayam goreng/ ayam goreng berempah. kadng rasa tercekik la pulak bila makan.

Nasi kenduri ada macam2 pulak, nasi minyak, tomato, nasi jagung..dan mungkin ada yang lain kut..tapi setengah2 orang akan cari nasi putih juga..ikutlah selera masing2.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List