radar

Thursday, July 22, 2010

Puding roti karamel


Resipi ni diambil dari Yati Memories...sori link xdpt dikesan....apa2pun t.kasih.saya cnp ek....
tapi...karamel tu dah terover hangus plak...rasa mmmmm....(sebenarnya bab2 puding roti ni saya tak berapa gemar sangat....sekadar nak buat n nak rasa sikit tu oklah...)

Bahan A

• 1/2 cawan gula ..dicairkan dalam loyang yg nak dikukuskan nanti( saya jadikan gula hangus dahulu, pastu tuang di loyang yg nak dikukus...)
Bahan B
• 1 buku roti [10 keping]
• 1 tin susu cair
• 1 tin air buah dari fruit cocktal/peach
• 2 biji telur
• 1/2 cawan gula
• 1 sudu teh esen vanilla
• 2 sudu besar tepung kastad
Hiasan
• 1 tin buah koktel/peach
Cara Penyediaan.
1. Panaskan kukusan.
2. Gaul rata semua bahan B kecuali fruits cocktail dan tapis.
3. Masukkan bancuhan kedalam loyang yg ada gula yg telah dicairkan.
4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis.
5. Kukuskan selama 30 minit.
6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
7. Susunkan dengan perlahan-lahan isi buah fruit cocktail atau buah peach
8. Sejukkan...hidangkan untuk buka posa ke.. sebagai dessert

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List